Nødder med danske Rødder

Projektansvarlig: Eva Bräuner Sørensen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Klimaet i Danmark er velegnet til nøddeproduktion. Arealet med nødder er stigende, men stadig ubetydeligt ift. Danmarks 2,6 mio ha dyrket areal. I 2023 blev der dyrket 225 ha hasselnødder. En reel, organiseret dansk nøddeproduktion vil kunne bidrage til at dække behovet for nødder iht. kostrådene og understøtte omlægningen til plantebaseret kost, og samtidig have positive effekter for landbruget. Mange nuværende sorter er imidlertid ikke stabile i udbytter, hvorfor optimering af sortsvalg og dyrkningsmetoder bør prioriteres. 

Formålet med projektet er at fremme dansk nøddeproduktion, samt at styrke og udvikle værdikæden og øge efterspørgslen på danske nødder igennem inddragelse af og samarbejde med fødevarevirksomheder, vidensindsamling og formidling samt workshops for avlere. Desuden at foretage sammenlignende miljø- og klimaeffektvurderinger samt at færdigudvikle en model til beregning af produktionsøkonomi som grundlag for beslutningstagning om etablering af nøddeproduktion. 

Det primære fokus er på hassel, som er en alsidig nød med mange anvendelsesmuligheder og relativ hurtig at etablere. Andre arter som valnød og mandel inddrages i mindre grad. 

Projektresultater:

AP1

Etablering af demonstrationsplantage af hassel
Notat: Som en del af projektet ”Nødder med danske rødder” etableredes i efteråret 2024 en demonstrations-plantage af hasselnødder på Pometet ved Københavns Universitet i Taastrup. Formålet med plantagen er at afprøve forskellige sorter af hasselnødder og dyrkningspraksisser. 

Planteplan i demonstrationsplantagen
Oversigt over demonstrationsplantagen hos Pometet, Københavns Universitet

 

AP2

Dansk nøddeproduktion: Tak for en smagfuld og lærerig temadag
LinkedIn-opslag om workshop 29. oktober fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug, november 2024

Efteråret er tid for nødder - danske nødder
LinkedIn-opslag om workshop 29. oktober fra projektleder v. SEGES Innovation, oktober 2024

Intro til nøddeproduktion
Helle Mathiasen, HortiAdvice og Lasse Lose, Pometet holdt d. 29/4 2024 et oplæg omkring nøddeproduktion, og hvad man bør være opmærksom på, når man vil dyrke nødder

Nøddeproduktion i Danmark - hvordan kommer man i gang?
LinkedIn-opslag om temadag fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug, maj 2024

Oplæg fra Danske Nødder
Lasse Dalby, Danske Nødder holdt et oplæg omkring deres overvejelser i forbindelse med etableringen af deres nøddeplantage

Præsentation fra temadag på Pometet
Intro til Pometet v. Lasse Lose og Helle Mathiasen

Præsentation fra temadag på Pometet
Sensorisk analyse af danske valnødder v. Lisbeth Ankersen

Præsentation fra temadag på Pometet
Strategi for at markedsføre nye råvarer, med bælgfrugter som eksempel v. Christophe Miolane

Præsentation fra temadag på Pometet
Velkomst v. Laura Attrup Bille

Temadag om etablering af nøddeproduktion
Notat: Temadag  i Nødder med danske rødder

Temadag om nøddeproduktion
Invitation og program til workshop #2 - temadag om nøddeproduktion hos Pometet den 29. oktober 2024

Temadag om nøddeproduktion - kom og bliv inspireret til temadag
Tilmeldingsside til workshop #2 - temadag om nøddeproduktion hos Pometet den 29. oktober 2024

Temadag: Opstart af nøddeproduktion
Invitation til temadag hos HortiAdvice Odense og Westergaards Planteskole d. 29/4 2024

Vellykket temadag om opstart af nøddeproduktion i Danmark, og hvad der kræves for at etablere og dyrke nødder
LinkedIn-opslag om temadag fra projektleder v. SEGES Innovation, maj 2024

 

AP3

Hasselnødder - den danske nationalnød
Hasselnødder har været kendt og elsket i Danmark i tusinde år. I dette Facebookopslag fortæller Meyers om hasselnødder, og hvorfor de passer godt ind i klimakostrådene, samt giver bud på, hvordan vi kan bruge dem i køkkenet. 

Hasselnødder - den danske nationalnød
Hasselnødder har været kendt og elsket i Danmark i tusinde år. I dette opslag på Instagram fortæller Meyers om hasselnødder, og hvorfor de passer godt ind i klimakostrådene, samt giver bud på, hvordan vi kan bruge dem i køkkenet. 


AP4

Dagsorden til kick-off-møde 26. februar 2024
Mødet blev afholdt ved Pometet i Taastrup 

Dagsorden til projektmøde #1
Projektmøde 18. april 2024 (Teams)

Dagsorden til projektmøde #2
Projektmøde 20. juni 2024 (Teams)

Dagsorden til projektmøde #3
Projektmøde 15. august 2024 (Teams)

Dagsorden til projektmøde #4
Projektmøde 2. september 2024 (fysisk møde i Skejby)

Dagsorden til projektmøde #5
Projektmøde 22. oktober 2024 (Teams)

Dagsorden til projektmøde #6
Projektmøde 9. december 2024 (Teams)

Nødder med danske rødder er skudt i gang!
LinkedIn-opslag om kick-off-møde

Tørke i Sydeuropa og grønne kostråd gør dansk nøddeproduktion interessant
Omtale af projektet - artikel i Landbrugsavisen den 8. marts 2024