Nødder med danske Rødder
Projektansvarlig: Eva Bräuner Sørensen
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Klimaet i Danmark er velegnet til nøddeproduktion. Arealet med nødder er stigende, men stadig ubetydeligt ift. Danmarks 2,6 mio ha dyrket areal. I 2023 blev der dyrket 225 ha hasselnødder. En reel, organiseret dansk nøddeproduktion vil kunne bidrage til at dække behovet for nødder iht. kostrådene og understøtte omlægningen til plantebaseret kost, og samtidig have positive effekter for landbruget. Mange nuværende sorter er i midlertid ikke stabile i udbytter, hvorfor optimering af sortsvalg og dyrkningsmetoder bør prioriteres.
Formålet med projektet er at fremme dansk nøddeproduktion, samt at styrke og udvikle værdikæden og øge efterspørgslen på danske nødder igennem inddragelse af og samarbejde med fødevarevirksomheder, vidensindsamling og formidling samt workshops for avlere. Desuden at foretage sammenlignende miljø- og klimaeffektvurderinger samt at færdigudvikle en model til beregning af produktionsøkonomi som grundlag for beslutningstagning om etablering af nøddeproduktion.
Det primære fokus er på hassel, som er en alsidig nød med mange anvendelsesmuligheder og relativ hurtig at etablere. Andre arter som valnød og mandel inddrages i mindre grad.
Projektresultater:
AP2
Nøddeproduktion i Danmark - hvordan kommer man i gang?
LinkedIn-opslag om temadag fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug, maj 2024
AP4
Dagsorden til kick-off-møde 26. februar 2024
Mødet blev afholdt ved Pometet i Taastrup
Dagsorden til projektmøde #1
Projektmøde 18. april 2024 (Teams)
Nødder med danske rødder er skudt i gang!
LinkedIn-opslag om kick-off-møde
Tørke i Sydeuropa og grønne kostråd gør dansk nøddeproduktion interessant
Omtale af projektet - artikel i Landbrugsavisen den 8. marts 2024