Formidling, rådgivning og nye veje i dansk frøavl
Projektansvarlig: Carl Høj Laursen
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Formålet med projektet er at medvirke til fremdrift og udvikling af dansk frøavl, så avlere og branchen generelt kan fastholde og udvikle sin position på internationalt niveau. Den nyeste viden og muligheder indenfor frøavl, vil blive indsamlet og formidlet, så nye dyrkningsmetoder, teknikker, planteværn og arter kan blive implementeret til gavn for frøavlere og branchen generelt.
For at fastholde Danmarks førende position inden for frøavl, er det vigtigt den nyeste viden bliver indsamlet og beskrevet. Det er imidlertid endnu mere vigtigt, at denne viden bliver formidlet i branchen og i særdeleshed gjort tilgængelig for den enkelte frøavler. Projektet er opdelt i fem arbejdspakker. Der fokuseres på en bred formidling af såvel kendt som ny national og international viden på frøområdet.
I projektet arbejdes der med flere forskellige aktiviteter, som alle har det fælles sigte, at indsamle og formidle viden om forhold, som kan stille de danske frøavlere i den bedst mulige konkurrencemæssige situation. Det skal ske gennem formidling af ny viden, samt sikring af at de bedste vilkår til at den nuværende frøproduktion kan opretholdes. Projektet vil være bindeled mellem frøavlen og den viden, der skal medvirke til at der fortsat kan produceres kvalitetsfrø med højst muligt udbytte, både for branchen og for den enkelte avler. Desuden vil projektet bidrage til, at de danske frøavlere og frøbranchen, gennem synliggørelse af nye og alternative dyrkningsmetoder, får indsigt i og mulighed for at ændre og tilpasse dyrkningspraksis ud fra de nyeste resultater og inspiration fra ind- og udland. Dette i takt med at produktionsplatformen i perioden sikres via adgang til pesticider gennem godkendelse til mindre anvendelse og dispensationer.
Effekten af at danske frøavlere får stillet den nyeste viden fra såvel forskning og som praksis i ind- og udland til rådighed forventes at være en stadig udvikling af dansk frøavl og dermed en fortsat førende position i det internationale marked. Effekterne opnås ved formidling direkte til den enkelte frøavler, det forventes at ske ved direkte kontakt til 70 procent af frøavlerne og efterfølgende indirekte til alle frøavlere gennem frøavlskonsulenterne, som formidler viden videre på markbesøg i løbet af vækstsæsonen. Det forventes desuden, at implementering af den nyeste og mest opdaterede viden ift. dyrkningsteknikker og teknologi vil resultere i en endnu mere klima- og miljømæssigt bæredygtig produktion, hvor ressourcerne er udnyttet optimalt og alle input er minimeret.
Projektresultater: