OUA - Opdrættet uden brug af antibiotika

Projektansvarlig: Janni Hales Pedersen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2022. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formålet er at sikre, at danske svineproducenter er klar til at producere grise til det markedsdrevne nicheområde OUA-kød (kød fra grise opdrættet uden antibiotika). Målet er at finde konkrete løsninger, der kan optimere produktionen og dermed økonomien i produktion af grise opdrættet uden brug af antibiotika (OUA).

OUA er et større GUDP-projekt med deltagelse af både SEGES, Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Statens Seruminstitut og Danish Crown, hvor der skabes et solidt og videnbaseret grundlag for at øge produktionen af danske slagtesvin opdrættet uden brug af antibiotika (OUA).

SEGES færdiggør i samarbejde med GUDP-projektets øvrige deltagere en brugermanual, der bl.a. er baseret på indsamling og systematisering af erfaringer fra de besætninger, som producerer OUA-grise.

SEGES udarbejder afrapportering af et foderinterventionsstudie mod fravænningsdiarré blandt smågrise i én besætning.

Effekten af projektet vil være en værditilvækst i hele værdikæden i den danske slagtesvineproduktion. Projektet og dets aktiviteter tager afsæt i en systematisk erfaringsindsamling fra to OUA-besætninger gennemført af Danish Crown og SEGES i samarbejde og afrapporteret som en SEGES Meddelelse.

Endeligt understøtter projektet tre ud af fire strategiske målsætninger for SAF (styrket afsætning af grisekød, bedre dyrevelfærd og bæredygtighed) samt tre ud af fem indsatsområder for SAF (dyrevelfærd og -sundhed, bæredygtighed og markedsadgang).

Projektresultater:

AP2: Fodring med ekstremt lavt indhold af protein og tilsætning af 10 frie aminosyrer reducerer diarrébehandling hos smågrise i besætning tilpasset OUA-koncept
Smågrise, der fra 6 til 15 kg fik tildelt foder med et meget lavt proteinindhold (15-16 %) og med tilsætning af 10 frie aminosyrer, havde lavere behandlingsfrekvens mod diarré samt lavere tilvækst sammenholdt med grise fodret efter gældende normer. Meddelelse nr. 1252

Effekt af autovacciner og iodbehandling på navlebuler, antibiotikabehandlinger og dødelighed i to "opdræt uden antibiotika-besætninger"
Meddelelse 1268: Hverken besætningsspecifik autovaccine til søer rettet mod bakterier påvist i navlestedet hos pattegrise eller én iodspraybehandling af navlestedet hos nyfødte pattegrise kan reducere forekomst af navlebuler. Besætningsspecifik autovaccine til søer kan reducere antallet af antibiotikabehandlinger samt dødeligheden hos afkommet i nogle besætninger

Effekt af autovacciner og iodbehandling på navlebuler, antibiotikabehandlinger og dødelighed i to "opdræt uden antibiotika-besætninger"
Resumé og konklusion af meddelelse 1268

Ekstremt lavt proteinindhold i smågrisefoder mindsker behovet for antibiotika
Et nyt forsøg, hvor proteinindholdet kunne sænkes helt ned til 15-16 procent råprotein ved at tilsætte yderligere fem frie aminosyrer reducerede behovet for antibiotikabehandling. Magasinet Gris, april 2022. 

Guide for opdræt uden antibiotika (OUA-produktion)
Denne manuel giver OUA-leverandører et indblik, i hvilke områder i produktionen der kræver særlig fokus ved opdræt af grise uden antibiotika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette projekt medfinansieres af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Fødevareministeriet.