Ablacto+

Projektansvarlig: Kent Myllerup

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2023. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formålet er at finde et alternativ til zinkoxid og samtidig reducere antibiotikaforbruget. Målet: At reducere antallet af diarrébehandlinger gennem tildeling af Ablacto+ i foderet til smågrisene i perioden efter fravænning.

Aktiviteter: Ablacto+ vil blive tildelt i foderet i forskellige koncentrationer samt forskellige perioder efter fravænning. Effekten af Ablacto+ testes i storskala (Grønhøj) for at sikre, at Ablacto+ er anvendeligt under produktionsforhold og inkluderer dokumentation af forhold omkring dosis, tildelingsperiode og effektivitet af Ablacto+. Effekten vil blive opgjort efter produktionsparametre på stiniveau inklusiv: diarréforekomst, antibiotikaforbrug og produktionsværdi (foderforbrug pr. kg tilvækst og daglig tilvækst).

Effekter: Ablacto+ er et nyt og banebrydende produkt, der netop nu er under udvikling, og som på sigt vil udgøre et alternativ til antibiotika og zink ved ETEC-infektioner. Det forventes, at Ablacto+ vil kunne erstatte zinkoxid samt en stor andel af den antibiotika, der bruges af svineproducenterne i forbindelse med fravænningsdiarré. Ablacto+ neutraliserer specifikke ETEC-virulensfaktorer. Ved binding kan de patogene bakterier ikke etablere en infektion og virulensfaktorer uskadeliggøres, hvorfor de i stedet passerer mavetarmkanalen med få eller ingen symptomer til følge. Således vil smågrise opleve mere skånsomt opdræt pga. bedre helbredstilstand. I modsætning til antibiotika er målet ikke at hæmme bakterierne, men at binde specifikt til bakterielle virulensfaktorer, såsom adhesiner og toksiner. Herved reduceres det selektive pres på bakterierne, hvorved resistensudvikling minimeres samtidig med at en sund mavetarmkanal bibeholdes. Dette understøtter fødevaresikkerhed og bibeholder den høje dyrevelfærd i DK.

Projektresultater:

De nye tiltag mod fravænningsdiarré
Artikel om projektet i Resultater 2022.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette projekt medfinansieres af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Fødevareministeriet.