Biochar as a tool for climate adaptation in crop production on coarse sandy soil (BioAdapt)

Projektansvarlig: Janne Aalborg Nielsen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2023. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Grovsandet jord omfatter ca. 24 pct. af det klassificerede areal i Danmark, og er kendetegnet ved en ringe vandholdende evne og en tekstur der yder stor mekanisk modstand mod rodudvikling i dybden. Dette reducerer udbytterne, øger kvælstofudvaskning og begrænser det frie afgrødevalg. Problemerne vil blive større i fremtidens mere ekstreme klima.

Resultater fra tidligere undersøgelser tyder på, at underjordens egenskaber kan forbedres markant ved iblanding af finkornet biokoks/biochar dannet som rest ved termisk omsætning af biomasse. I landbrugets omstillingsproces mod en klimaneutral produktion omtales pyrolyseprocessen ofte som et vigtigt element, og biochar dannet i pyrolyseprocesser vil sandsynligvis blive tilgængelig i store mængder i fremtiden.

I projektet iblandes biochar baseret på halm eller træ i grovsandede underjorder i forskellige mængder og partikelstørrelser, og jordblandingens fysiske, biologiske og kemiske egenskaber måles. 

Forventede resultater: Praktisk afprøvning af og erfaring med indarbejdning af biokul i underjorden gennem anlæggelse af markforsøg.

Projektresultater:

 

AP6

Kan biokul tilført underjorden øge både udbytte og kulstoflagring på grovsandet jord?
I GUDP-projektet BioAdapt har SEGES Innovation i samarbejde med Københavns Universitet, SAGRO og Ytteborg i foråret 2023 etableret et omfattende markforsøg, som skal undersøge den jordforbedrende effekt ved iblanding af biokul i underjorden på JB1-jord.

 

Kulstofbinding og høje udbytter
Kan vi få begge dele på JB1-Jord?

 

 

 

 

 

 

Dette projekt medfinansieres af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Fødevareministeriet.