Bæredygtige gødningsstrategier med LIBS-analyser af korn, ANAKORN

Projektansvarlig: Camilla Lemming

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Forsøg har vist, at traditionelle jord- og planteanalyser ikke er tilstrækkelige til at kunne forudsige næringsstofmangel og udbyttetab, og dermed er det faglige grundlag for en optimal gødningsplan ikke altid til stede. Hurtige og billige analyser af kornkerner efter høst forventes at kunne afsløre, om afgrøden har manglet næringsstoffer under væksten, og den viden kan anvendes til at optimere de følgende års gødningsplaner.

I dag anvendes kerneanalyser ikke i Danmark. Prisen er for høj, og der er ikke etableret rationel logistik omkring analyserne. En forudsætning for succes for et sådant system er billige analyser. FOSS har udviklet et såkaldt LIBS-instrument (Laser Induced Breakdown Spectroscopy), som på en enkelt måde kan analysere 60 prøver i timen. Instrumentet udvikles til at kunne analysere kornkerner, og det kalibreres ud fra traditionelle analyser. Ud fra kerneprøver fra forsøg opstilles kritiske værdier for indholdet af næringsstoffer, og der opstilles tolkningsmodeller. Systemet implementeres hos Danish Agro, som analyserer indkomne kornprøver i høst, og data overføres automatisk til både CropManager og Cropline, hvor landmanden kan se resultater og tolkning.

Projektets resultat vil reducere N-udvaskningen med 1.350 ton kvælstof fra rodzonen, reducere P-overskuddet med 312 ton og reducere landbrugets klimabelastning med 6.320 ton CO2e. Det samlede provenu for de deltagende virksomheder er beregnet til 17,1 mio. kr. i år 1-3 efter projektets afslutning.

Projektresultater:

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette projekt medfinansieres af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Fødevareministeriet.