BIOCHAR AS A TOOL FOR CLIMATE ADAPTATION IN CROP PRODUCTION ON COARSE SANDY SOIL (BIOADAPT)

Projektansvarlig: Janne Aalborg Nielsen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: xGrovsandet jord omfatter ca. 24 pct. af det klassificerede areal i Danmark, og er kendetegnet ved en ringe vandholdende evne og en tekstur der yder stor mekanisk modstand mod rodudvikling i dybden. Dette reducerer udbytterne, øger kvælstofudvaskning og begrænser det frie afgrødevalg. Problemerne vil blive større i fremtidens mere ekstreme klima.

Resultater fra tidligere undersøgelser tyder på, at underjordens egenskaber kan forbedres markant ved iblanding af finkornet biokoks/biochar dannet som rest ved termisk omsætning af biomasse. I landbrugets omstillingsproces mod en klimaneutral produktion omtales pyrolyseprocessen ofte som et vigtigt element, og biochar dannet i pyrolyseprocesser vil sandsynligvis blive tilgængelig i store mængder i fremtiden.

I projektet iblandes biochar baseret på halm eller træ i grovsandede underjorder i forskellige mængder og partikelstørrelser, og jordblandingens fysiske, biologiske og kemiske egenskaber måles. 

Forventede resultater: Praktisk afprøvning af og erfaring med indarbejdning af biokul i underjorden gennem anlæggelse af markforsøg.

Projektresultater:

Biokul: Demodag i marken
Kan biokul forbedre grovsandjordet jord, og hvordan skal det nedbringes i jorden. 

 

 

 

 

 

 

Dette projekt medfinansieres af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Fødevareministeriet.