Klimavenlig produktion af plantebaserede fødevarer fra danske ærter (KlimÆPro)

Projektansvarlig: Eva Bräuner Sørensen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formålet er at igangsætte og styrke en ny fødevareværdikæde målrettet en klimavenlig produktion af forarbejdede, plantebaserede fødevarer fra danskproducerede ærter, og reducere import af soja og andre proteinafgrøder, ved at forædle og teste ærtesorter for udvalgte kvalitetsparametre og dermed øge kvalitet, smag og tilgængelighed af råvarer til plantebaserede fødevarer. Fødevareproducenter og forbrugere efterspørger danske ærter til plantebaserede fødevarer, men kvaliteten af danske ærter, specielt i forhold til smag og aroma, kan ikke måle sig med importeret soja. Derfor kan den stigende efterspørgsel ikke imødekommes. I projektet forædles og testes kendte og nye ærtesorter for dyrkningsegnethed og højt proteinindhold i konventionelle og økologiske screenings- og prøvedyrkninger. De mest lovende sorter testes for kvalitetsparametre såsom saponinindhold og LOX-aktivitet, der har stor betydning for smagsoplevelsen. Ekstraktionsmetoder optimeres i lab- og pilotskala, og vurderes i forhold til proteinudbytte. Ernæringsmæssige, funktionelle, og sensoriske egenskaber af proteinisolater og stivelsesfraktioner (en sidestrøm) evalueres som fødevareingredienser med fokus på den højeste forbrugeraccept og øget markedsværdi. Ærteprotein og -stivelse afprøves i applikationerne ærtefars og ærtedrik. Igennem værdikæden indsamles data til beregning af livscyklusanalyse (LCA) og merværdipotentiale ved klimavenlig produktion. Der etableres et testdyrkningscenter, hvor virksomheder kan bestille prøvedyrkninger af interessante ærtesorter, og dermed øge kvaliteten og tilgængeligheden af råvarer til plantebaserede fødevarer. Projektet forventes at kunne mindske forbruget af kvælstof fra handelsgødning, der udbringes på markerne, ved at omlægge arealer fra vårbyg og vinterhvede til ærter. Dyrkning af ærter reducerer forbruget af kvælstof med 191 kg N/ha. Antages en øget udbredelse på 10.000 ha, vil den samlede reduktion i forbrug af kvælstof i handelsgødning være 1.910 ton N.

Projektresultater:

 

AP1

Notat om fødevareindustriens ønsker til ærteprotein til plantebaserede fødevarer
Ønskede egenskaber for ærter/ærteprotein fra fødevareindustriens side blev kortlagt igennem interviews. Disse beskrives i nærværende notat. 

Velkommen til værdikædeworkshop
Oplæg omkring KlimÆPro fra Værdikædeworkshoppen 31. januar 2024

Vellykket temadag om bælgfrugter ved AU Auning
Opslag på LinkedIn via projektleder v. SEGES Innovation

Værdikædeworkshop den 31. januar 2024
Notat: Den sidste dag i januar blev en værdikædeworkshop afholdt som en del af projektet ”Klimavenlig produktion af plantebaserede fødevarer af danske ærter (KlimÆPro)”.

Værdikædeworkshop hos Fjordland
Opslag på LinkedIn via projektleder: Værdikædeworkshoppen omkring plantebaserede fødevarer af danske ærter blev afholdt d. 31/1 2024 hos Fjordland, Thisted.

Workshop om danske ærter til plantebaserede fødevarer
Kom og deltag i workshoppen 31. januar, hvor vi sætter fokus på samarbejdet i værdikæden for øget kvalitet og tilgængelighed af ærtesorter til plantebaserede fødevarer. Invitation og tilmelding udgivet på LandbrugsInfo. 

Workshop om danske ærter til plantebaserede fødevarer
Tilmeldingsblanket via Microsoft Forms

 

AP2

Bælgfrugternes potentiale
Omtale af projektet - opslag på LinkedIn v. Food & Bio Cluster Denmark, juli 2024

Invitation til markvandring - Temadag om bælgfrugter
Tilmelding og program til temadag via LandbrugsInfo

Invitation til markvandring - Temadag om bælgfrugter
Årets forsøgsdyrkning i KlimÆPro vises frem når AU Auning åbner dørene på en temadag om bælgfrugter d. 2. juli 2024. Opslag på LinkedIn

Invitation til markvandring - Temadag om bælgfrugter - Aarhus universitet
Info om temadag om bælgfrugter hos AU Auning 2. juli - på LinkedIn via Aarhus Universitet

Modne ærter kan blive en ny dansk eksportsucces
Omtale af projektet - artikel i Effektivt Landbrug, 5. juli 2024

Modne ærter kan blive en ny dansk eksportsucces
Omtale af projektet - opslag på LinkedIn ved Effektivt Landbrug, juli 2024

Præsentation fra Temadag om bælgfrugter ved AU Auning d. 2. juli 2024
Projektet blev præsenteret på Temadagen om bælgfrugter d. 2.juli, hvor der også var mulighed for at se den økologiske dyrkning af de forskellige sorter af ærter.

 

AP3

Hvordan udvikles ærtesorter til plantebaserede fødevarer?
Video på LinkedIn "SEGES Innovation" om, hvordan der arbejdes med forædling af ærtesorter til plantebaserede fødevarer i projektet KlimÆPro

Nordic Seed fortæller om udvikling af ærtesorter
Opslag på LinkedIn, SEGES Innovation, oktober 2024

Prøveversion af hjemmesiden for testdyrkningscenteret
Testdyrkningscenteret er en service, hvor det bliver muligt at bestille prøvedyrkninger af forskellige afgrøder til fødevarer. Her ses en prøveversion af, hvordan hjemmesiden kommer til at se ud, når den lanceres i 2025.

Status på det nationale testdyrkningscenter
Notat: En opdatering på fremdrift og næste skridt inden lanceringen af hjemmesiden for testdyrkningscenteret i 2025

 

AP4

Fate of saponins upon different processing strategies of plant - protein concentrates - learning from leafy legumes (ALFALFA) and pulses (PEA)
Oral Presentation at the 22nd IUFoST World Congress of Food Science and Technology in Rimini, Italy, by Hart Tanambell.
CO authors: Marianne Danielsen, Sofie Freund, Mille Raabjerg Bramsen (Klimæpro master student), and Trine K. Dalsgaard

Omtale af projektet - LinkedIn-opslag
LinkedIn-opslag om et MSc.-speciale skrevet ved AU FOOD i forbindelse med KlimÆPRo 

 

 

AP6

Datasets for the LCA analysis
Et overblik over indsamlede dataset til LCA-analysen 

Deltag i værdikædeworkshop om danske ærter til plantebaserede fødevarer
Opslag på LinkedIn - invitation til Bælgfrugtsworkshop via AU

Husk at deltage i spændende workshop omkring værdikæden for markærter som råvare til proteiner til fødevareproduktion
Opslag på LinkedIn - invitation til Bælgfrugtsworkshop FBCD, Thisted

Introduktion til værdikædeworkshop
Præsentation: på workshoppen d. 31. januar 2024 blev der lagt op til diskussion omkring værdikæden og barrierer og udfordringer, der står i vejen for en bæredygtig dansk produktion af ærter til plantebaserede fødevarer

Invitation til markvandring, AU Auning d. 2. juli 2024
Opslag på LinkedIn - invitation til markvandring, AU Auning

Notat: Økonomi ved produktion af markært til ærteprotein
En gennemgang af de økonomiske aspekter for landbrugeren ved produktion af ærter til proteinfremstilling.

Økonomisk merværdipotentiale ved produktion af ærter til fødevarer
Notat om resultaterne af workshop den 31. januar 2024

 

AP7

Bud på fremtidens afgrøder i Danmark blev givet på KU Food Day 2024, SEGES' arbejde med afgrøder til plantebaserede fødevarer blev præsenteret
LinkedIn-opslag v. projektleder om deltagelse på KU Food Day 2024

Dagsorden #1
Dagsorden til projektmøde 17. januar 2024

Dagsorden #2
Dagsorden til projektmøde 20. marts 2024

Dagsorden #3
Dagsorden til projektmøde 15. maj 2024

Dagsorden #4
Dagsorden til projektmøde 20. august 2024

Dagsorden #5
Dagsorden til projektmøde 22. oktober 2024

Dagsorden #6
Dagsorden til projekt- og følgegruppemøde 12. november 2024

Info om fremtidig værdikædeworkshoppen d. 31/1 i Thisted
Opslag på LinkedIn v. projektleder i SEGES Innovation, januar 2024

Omtale af KlimÆPro i forbindelse med åbning af AU FOODs nye lokaler i Auning
LinkedIn-opslag via Food & Bio Cluster: Besøg i Auning, hvor AU FOOD har opført nye lokaler, og hvor de økologiske dyrkningsforsøg finder sted. Omtale af projektet KlimÆPRo

Oplæg om KlimÆPro på Bælgfrugtspartnerskabsmøde d. 19/6 2024
KlimÆPro var på dagsordenen, da Bælgfrugtspartnerskabet holdt møde d. 19. juni 2024. Her blev projektet præsenteret for gruppens medlemmer og der blev opfordret til samarbejder deltagelse på workshop og temadag. 

Oplæg om nye afgrøder på danske marker ved KU Food Day 2024
Præsentation ved KU Food Day 2024

Oplæg om ærter som ingrediens til plantebaserede mejeriprodukter
SEGES var vært for et besøg af ´The Scandinavian Dairy Network’, hvor Kold College udveksler undervisningserfaringer med mejeriskoler i Norge og Finland om plantebaserede mejeriprodukter.

Opslag på LinkedIn
Værdikædeworkshoppen d. 31/1 i Thisted

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette projekt medfinansieres af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Fødevareministeriet.