Optimering af dansk avlsprogram for kødkvægsracer brugt til inseminering af malkekvæg (BonD)

Projektansvarlig: Jakob Lykke Voergaard

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formålet er at producere højkvalitets kalvekød med forbedret produktionsøkonomi og nedsat klimapåvirkning. Dette sker ved at maksimere den avlsmæssige fremgang pr. år gennem optimering af avlsmål og alle dele af avlsprogrammet.

For at opnå den maksimale avlsfremgang for egenskaber der er vigtige for fremtidens slagtekalv, skal avlsværdital for disse egenskaber være tilgængelige, og avlsværditallene skal bruges i et effektivt avlsprogram. Projektet er dermed en naturlig og nødvendig efterfølger til tidligere projekter, hvor der er udviklet genomiske avlsværdital for vigtige egenskaber.

Effektive avlsprogrammer er et uundværligt led i avlskæden for at kunne realisere den forventede avlsfremgang. Et optimeret avlsprogram beskriver fx i hvilket omfang man udvælger dyr fra forskellige dyregrupper (unge tyre, afprøvede tyre, kvier, ældre køer, mm.) og i hvilket omfang der anvendes forskellige reproduktionsteknologier (kønssorteret sæd, ægtransplantation mm.).

Det nuværende avlsmål er løbende justeret i takt med tilgængeligheden af avlsværdital for nye egenskaber og det er tidligere sket ud fra en simpel fremskrivning af situationen i dag. Vi ser imidlertid ind i en mere omskiftelig fremtid – både i forhold til produktion og afsætning. Der vil sandsynligvis være større forskelle i produktionsforholdene i slagtekalveproduktionen end vi hidtil har set. Samtidig vil forbrugernes præferencer og hele forbrugsmønsteret sandsynligvis ændre sig i fremtiden. Sidst men ikke mindst bliver det mere vigtigt at tage oksekødets indflydelse på klima og miljø i hele produktionsprocessen med i betragtning. Når avlsprogrammet optimeres, er det derfor også nødvendigt at optimere avlsmålet, hvorved avlsmålet også bliver en bærende og uundværlig del af projektet. For at øge sikkerheden på de genomiske avlsværdital, som er en del af grundlaget for et fremtidssikret avlsprogram, undersøges desuden alternative avlsværdivurderingsmodeller.

Effektive avlsprogrammer for kødkvægstyre brugt på malkekvæg vil øge den avlsmæssige fremgang. I forhold til klima og miljø betyder det efter ti år, en samlet reduktion på sektorniveau på godt 2.500 tons CO2-emission, 17.000 tons foder, 340 tons kvælstof og godt 40 tons fosfor. Dyrevelfærdsmæssigt vil der over 10 år være godt 4.000 færre dødfødte krydsningskalve i Danmark. Med en øget avlsmæssig fremgang på 10 % viser beregninger en ekstra årlig gevinst på 3,3 mio. kr. for slagte-kalvebranchen. Den avlsmæssige effekt akkumuleres over årene, så efter tre års effektivt avlsarbejde vil slagte-kalveproducenterne opnå en effekt på 19,8 mio. kr. i forhold til udgangspunktet. Samtidig vil den avlsmæssige gevinst ved den forventede øgning i mængden af krydsningskalve på 50.000 kalve svare til 27,4 mio. kr., mens slagterier og avlsfirmaer samlet vil få en gevinst omkring 13 mio. kr.

Projektet har opnået medfinansiering fra GUPD (Grønt Udviklings- og DemonstrationsProgram). Projektet udføres under ledelse af Aarhus Universitet med partnerne SEGES Innovation, VikingGenetics, VikingDanmark, Himmerlandskød og COOP.

Projektet omfatter fem arbejdspakker, hvoraf SEGES Innovation vil være involveret i arbejdspakke 2 og 3. I nærværende ansøgning til Kvægafgiftsfonden ansøges der om medfinansiering af SE-GES Innovations aktiviteter i GUDP-projektet.

Projektresultater:

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette projekt medfinansieres af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Fødevareministeriet.