Avl for malkekøer tilpasset økologisk produktion (Ø-KO-AVL)
Projektansvarlig: Jakob Lykke Voergaard
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Projektets formål er at styrke den økologiske mælkeproduktion i Danmark ved at producere mælkeprodukter med en styrket økologisk profil.
I Ø-KO-AVL udvikles et økologisk avlsmål og avlsprogram med forbedret tilpasning til økologiske produktionssystemer og forbrugernes præferencer. For at fortsætte den positive udviklingen for økologiske produktion og efterspørgsel, er det afgørende at den økologiske produktion udvikler sig i den bedste retning for økologien.
Kvægavlsområdet er et område hvor der med fordel kunne tænkes mere økologisk. Ved udvikling af et økologisk avlsmål og avlsprogram udvikles kvægavlen, i en retning som tilgodeser den fremtidige økologiske produktion, hvor den økologiske tankegang og nytænkninger er i fokus.
I projektet bliver der udarbejdet et økologisk avlsmål, som er baseret på økonomiske modeller for økologisk produktion, samt præferencer hos forbrugere, mejerivirksomheder og økologiske mælkeproducenter. Det økologiske avlsmål fastsættes ved at kombinere de økonomiske værdier med andre værdier baseret på forbrugerundersøgelser og den ønsket avlsfremgang ud fra et økologisk perspektiv. Ved inddragelse af andre værdier vil flere af de økologiske tankegange og forbruger præferencer blive inddraget. Derved er det muligt at differencer sig og fremavle den optimale økologiske ko i stedet for at følge det nuværende avlsmål. Et økologisk avlsmål giver først for alvor en stor værdi, når der er anvendt et økologisk avlsprogram med fuld fokus på fremtidens økologiske malkeko.
SEGES Innovations skal arbejde målrettet på, at få projektets resultater gjort operationelle på besætningsniveau, hvilket er afgørende for at opnå en værdi af et økologisk avlsmål og avlsprogram. SEGES udarbejder avlsværdital på insemineringstyre og køer i besætningen, hvorefter avlsværditallene bliver tilgængelige for den enkelte landmand i insemineringsplansprogrammet.
Finansiering fra fonden er derfor helt nødvendig og afgørende for at implementere resultaterne fra projektet helt ud på staldgangen. Projektet skaber effekter i hele værdikæden til gavn for den økologisk sektor. F.eks. vil projektet medføre en reduktion på metanudledningen med 5 % svarende til ca. 45.000 tons CO2 pr år på sektorniveau. Avlsfremgangen vil reducere antallet af syge dyr med 50 %. For mejerierne vil det blive muligt at differentiere mellem økologiske og konventionelle mejeriproduktioner, hvorved mejerierne vil få mulighed for at markedsføre produkter med en styrket økologisk profil og derved styrke den økologiske mælkeproduktion i Danmark.
Projektet er medfinansieret af Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (Organic RDD-8) ledet af Aarhus Universitet i et samarbejde mellem forskere fra forskellige institutter og Københavns Universitet. Derudover deltager Innovationscenter for Økologisk Landbrug, SEGES Innovation, VikingGenetics samt mejerierne Arla, Naturmælk og Thise.
Projektresultater:
Dette projekt medfinansieres af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Fødevareministeriet.