Net Energy system for broilers
Projektansvarlig: Jette Søholm Petersen
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Formålet med projektet er at udvikle et nyt nettoenergi (NE) system til vurdering af fodermidler til kyllinger. Systemet vil bruge den samme tilgang som der blev brugt til at lave det danske system for grise for 25 år siden. I et NE system er rangering af fodermidler anderledes end i det nuværende energisystem. En konsekvens af det danske energisystem for grise var at proteinniveauet i foderet blev ca. 4% enheder lavere og det samme forventes for kyllinger.
Partnere i projektet omfatter Aarhus Universitet på Foulum (projektleder), SEGES Innovation, Williamsborg Gods, Danish Agro og AgroVision. Aktiviteterne i projektet består af biokemiske evalueringer af næringsstoffer og modellering af energi i foderet, evaluering af energiværdi af nye danske alternativer til sojaskrå, genberegning af næringsstofnormer, forsøg i små-skala og demonstration af fodringskonceptet i praksis med efterfølgende kommunikation til fjerkræbranchen. En 4% reduktion i proteinniveauet i kyllingefoder vil mindske behov for sojaskrå med 50%, hvilket vil reducere klimabelastningen med 43% og tab af N reduceres med 53%.
Projektet inkluderer evaluering af nye danske protein fodermidler, som f.eks. græsprotein. Hvis de sidste 50% r af sojaskrå bliver erstattet af dansk poduceret protein fodermidler reduceres klimabelastningen yderligere med 21% og dermed bliver den totale klimabelastning reduceret med i alt 64%.
Projektresultater:
Dette projekt medfinansieres af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Fødevareministeriet.