Specialrådgivning inden for kartoffeldyrkning

Projektansvarlig: Lars Bødker

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Projektets formål er at sikre en fortsat dyrkningssikkerhed og vækst i dansk kartoffelproduktion ved at udvikle, overføre og formidle ny teknologi, tage hånd om akut opståede problemstillinger og ved at deltage og formidle viden fra nationale og internationale møde og konferencer.

Projektet understøtter udvikling og formidling af nye dyrkningsstrategier indenfor dansk kartoffelavl. Aktiviteterne i AP 1 indeholder overførsel af viden fra udlandet samt mulighed for netværksdannelse med udenlandske kolleger og forskningsinstitutioner ved deltagelse i internationale kongresser og markdemonstrationer.

Aktiviteterne i AP 2 omfatter koordinering og afrapportering af de anvendelsesorienterede forsøg til landmænd, forskere og rådgivere, så der sker en samlet afrapportering af de uvildige forsøgsresultater indenfor dyrkning af kartofler i Landsforsøgene 2024. Landforsøgene er også vigtige for AP1, hvor det er afgørende at kunne indgå i faglig dialog omkring danske forsøgsresultater i kontakten med udenlandske forskere og rådgivere.
Aktiviteterne i AP 2 indeholder desuden den årlige Kartoffelworkshop for ca. 60-70 danske forskere og kartoffelrådgivere.

Aktiviteterne i AP 3 giver mulighed for håndtering af ad hoc problemstillinger, hvor der hurtigt kan udformes en faglig meddelelse på Landbrugsinfo eller i Magasinet Danske Kartofler, ansøges om dispensation til anvendelse af plantebeskyttelsesmidler, foretages en litteratursøgning eller sendes plante- eller jordprøver til analyse på et diagnostisk laboratorium for at kunne identificere årsagen til pludseligt opståede problemer.

I AP 4 vil der ske en igangsættelse og koordinering af en handleplan, som beskriver flere parallelle spor indenfor udvikling og implementering af strategier til forebyggelse af kartoffelskimmel. For at kunne understøtte og fastholde en vækststrategi på 5 pct., også på længere sigt, er det afgørende, at der sker en løbende udvikling af metoder og strategier, overførsel af teknologi samt formidling indenfor dyrkning og opbevaring af kartofler, og at disse strategier afprøves i uvildige landsforsøg. Projektet forventes derfor at indgå som et vigtigt grundlag for denne vækststrategi.

Projektresultater:

AP3

Flydende ammoniak bliver godkendt til anvendelse med betydelige begrænsninger
DAKOFO kan nu melde ud om anvendelsen af fl ydende ammoniak, og præcisererat godkendelsen bliver under betingelse af en maksimal mængde og den anvendte nedfældningsdybde.

Ukrudtsbekæmpelse i kartofler
Bekæmpelse af ukrudt i kartofler skal du planlægge ud fra viden om ukrudtsarter på arealet.