Fremtidens vækststandsning og udkrudtsbekæmpelse i kartofler

Projektansvarlig: Malte Nybo Andersen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formålet er at udvikle og teste effektive metoder til vækststandsning og ukrudtsbekæmpelse, som dels sikrer høj og stabil produktion af læggekartofler og brugskartofler uafhængig af fremtidens tilgængelighed af herbicider, samt øget fokus på reduktion af pesticidbelastning ved implementering af ikke-kemiske metoder. Dette sker gennem praksisnære forsøg, og formidling af fordele og ulemper af alternative metoder til erhvervet og primærproduktionen.

Danmark er i høj grad begrænset i de kemiske muligheder for vækststandsning, hvor produktionen af certificerede læggekartofler, egen opformering og proceskartofler er størst udfordret.

Reglone (diquat) er fra 2024 ikke længere godkendt til anvendelse til vækststandsning af certificerede læggekartofler, og hvis eksporten af daske læggekartofler i fremtiden, skal kunne konkurrere med de førende europæiske læggekartoffelproducerende lande (f.eks. Skotland, Frankrig og Holland), er der et markant behov for at optimere anvendelse af de resterende og nye metoder. Derfor vil der i AP 1 blive udarbejdet ny viden fra (1) én forsøgsserie i regi af Landsforsøgene, som giver mulighed for at teste nye redskaber (NuCrop, elektricitet og WeedFighter, damp mv.) og optimere kendte vækststandsningsstrategier, og (2) en storskala forsøgsserie i praksis, som tager udgangspunkt i avlernes egne redskaber, fremgangsmetoder til vækststandsning og diversitet i marken. Med implementering af alternativer til ren kemisk vækststandsning, er der en bekymring for øget spredning af sygdomme i marken ved aftopning, f.eks. sortben.

I AP 2 igangsættes en undersøgelse i én forsøgsserie anlagt i Arnborg og Dronninglund, hvor inficerede knolde og ikke-inficerede knolde anlægges i striber med og uden smitte. Der behandles i stribernes længderetning, og den mekaniske vækststandsning sammenlignes i tre-fem led med f.eks. en fuld kemisk behandling, aftopning og kemisk behandling, en termisk behandling, og aftopning og termisk behandling. De mekaniske alternativer til kemisk ukrudtsbekæmpelse får større udbredelse i takt med, at positive erfaringer fra praksis og Landsforsøg øger incitamentet for at iværksætte en investering på bedriften. Der er dog stadig et stort behov for at øge kendskabet til de nye redskaber, hvorfor der i AP 3 etableres tre-fem stribeforsøg, som har fokus på behandlingstidspunkt, aggressivitet ved behandling, effektivitet på forskellige jordtyper og bekæmpelse af problemukrudt før rækkelukning, samt formidling til primærproduktionen.

Projektet forventes at have en forbyggende og forberedende effekt, som mindsker en ellers forventet nedgang i udbytte og kvalitet, hvis kemiske løsninger i fremtiden ikke længere er tilgængelige for kartoffelerhvervet til ukrudtsbekæmpelse og vækststandsning. Kartoffelproduktionen kan reducere pesticidbelastningen med op til ca. 45 pct., hvis ukrudtsmidler til vækststandsning og ukrudtsbekæmpelse erstattes af ikke-kemiske løsninger, hvilket er i synergi med f.eks. KMCs bæredygtighedsmål om at nedsætte anvendelsen af plantebeskyttelsesmidler med 50 pct. frem mod 2030.

Projektresultater: