Nedsættelse af kartoffelproduktionens klima- og miljøpåvirkning

Projektansvarlig: Malte Nybo Andersen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. Kvartal 2026. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Projektets formål er at bidrage til implementering af virkemidler til reduktion af klima- og miljøbelastning ved dyrkning af kartofler, samt give kartoffelerhvervet mulighed for at være på forkant ift. kommende krav om ændrede dyrkningsvilkår. Dette gøres ved at udvikle praksisnær viden gennem forsøg og indsamle viden fra ind- og udland.

Der er et øget fokus fra samfund, myndigheder og storkunder på, at produkter fra landbruget – herunder kartoffelstivelse, spisekartofler, pommes frites m.v. – produceres bæredygtigt med lavest mulig klima- og miljøpåvirkning. Kartoffelproduktionen har et relativt lavt klimaftryk, men den højeste pesticidbelastning sammenlignet med andre hovedafgrøder. I arbejdspakke 1 undersøges, hvordan nitrifikationshæmmer kan anvendes optimalt ved dyrkning af kartofler, samt om placering af organisk gødning kan forbedre kvælstofudnyttelsen og reducere udvaskning. Målet er at styrke incitamentet til at anvende klimavirkemidler gennem praksisnær dokumentation.

Cikadebekæmpelse er fortsat en af de mest nettoøkonomisk rentable behandlinger, men erhvervet råder kun over få aktive stoffer. I arbejdspakke 2 undersøges derfor, om biologiske midler som NeemAzal og Conserve kan erstatte kemiske midler mod cikadenymfer samt hvordan anden behandling med acetamiprid (Mospilan) bedst times, og om den er rentabel.

Projektet forventes at understøtte Kartoffelafgiftsfondens indsatsområde for en klima- og miljømæssigt forsvarlig og bæredygtig kartoffelproduktion. Det bidrager til målet om at reducere pesticidbelastningen til et niveau sammenligneligt med niveauet før 2023. Derudover forventes, at en anvendelse af nitrifikationshæmmer til 30–50 tons organisk gødning pr. ha til kartofler vil kunne reducere udledningen af drivhusgasser med 6.192–10.320 ton CO₂-ækv. Samlet set styrker dette kartoflens position som en klimavenlig og plantebaseret fødevare i fremtiden.

Projektresultater: