Nye sorter til produktion af kartoffelstivelse og spisekartofler
Projektansvarlig: Malte Nybo Andersen
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. Kvartal 2026. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Formålet med projektet er at forbedre dyrkningssikkerheden og nettoudbyttet ved produktion af stivelses- og spisekartofler ved at afprøve sorters dyrkningsegenskaber, kvælstofoptimum, resistens overfor sygdomme samt lageregenthed på forskellige jordtyper og nedbørsforhold.
I fremtiden bliver det i særdeleshed vigtigt, at en sort har robusthed og kan dyrkes under varierende vejr- og dyrkningsforhold, samtidig med at sorten viser tilstrækkelig resistens overfor kartoffelskimmel.
Projektet indeholder fem arbejdspakker.
- AP 1 indeholder sortsforsøg med 10 sorter, hvor Kuras og Ardeche fungerer som målesorter. Der måles knoldudbytte og stivelsesindhold og stivelsesudbytte for hver sort. Derudover testes der for modenhed, knolddeformiteter, hulhed, rust, skurv, kartoffelskimmel og –bladplet samt egnethed til lagring som læggekartofler. Det økonomisk optimale kvælstofniveau beregnes for den enkelte sort i henholdsvis Nord- og Midtjylland.
- I AP2 afprøves de samme sorter som i AP1, men på to uvandet lerjordslokaliteter. I disse forsøg er der specielt fokus på tørkestress, men også udbyttepotentialet på en kombination af mere lerholdig jord, bedre sædskifte og mindre nedbør. Effekten af ekstra tildeling af kalium til øget tørketolerance testes i to sorter.
- I AP3 opformeres læggematerialet af alle sorter på samme lokalitet for at sikre et ensartet udgangspunkt for alle sorter.
- I AP4 udlægges sorterne i AP1-2 og 5 i småparceller (trap nursery – 5 til 10 knolde pr. sort), hvor der ikke behandles mod skimmel.
- I AP5 vil der foretages en screening af sorter til produktion af spisekartofler (både konventionelle og økologiske).
Forsøgsopsætningen indeholder to nedvisningstidspunkter og tre N-niveauer, som giver mulighed for at teste sorter med forskellig tidlighed og kvælstofbehov. Afprøvningen giver spisekartoffelavlerne et uvildigt grundlag for valg af sort, da der bedømmes for kvalitetsegenskaber, modtagelighed over for kartoffelskimmel og andre relevante sygdomme, som rust og skurv. Afprøvning og dyrkning af de nyeste sorter med størst udbyttepotentiale, udbyttestabilitet og robusthed er den vigtigste parameter for at fastholde fortsat vækst og konkurrencedygtighed ved dyrkning af stivelses- og spisekartofler.
Sortsforsøgene danner grundlag for en forventet arealvækst på 5 pct. frem mod 2029 samt for en mere målrettet anvendelse af gødning og fungicider, hvilket kan reducere den miljømæssige påvirkning ved fremtidig kartoffeldyrkning.
Projektresultater: