Vejene til en mere klimavenlig dansk kalve- og oksekødsproduktion udgår fra malkekvægholdet

Projektansvarlig:
Mogens Vestergaard

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2022. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion:
Formålet er at reducere klimabelastningen, men ikke omfanget af den samlede danske kalve- og oksekødsproduktion med løsninger omfattende ændring i kødproduktionssystemer, avlsmæssige forbedringer og fodringsmæssige tiltag. Målet er at kvantificere den reduktion i det samlede klimaaftryk, der kan opnås ved at ændre fordelingen af produktionssystemerne, optimere avlsmålet for kødkvæg mht. til klima og økonomi samt fastlægge foderadditivers og foderstrategiers effekt. Klimabelastningen fra hver enkelt kødproduktionssystem kvantificeres ved hjælp af standardtal og LCA-beregninger.

Da kødproduktion baseret på udsætterkøer og kvier fra malkekvægholdet udgør en anseelig andel af den samlede kødproduktion, er det nødvendigt at få opdateret tilvækstfunktioner for disse for at kunne medregne deres bidrag til klimabelastningen. Vi vil også undersøge, om færdigfedning af udsætterkøer kan bidrage til en mere klimavenlig oksekødsproduktion. Avlsmæssigt vil vi fastlægge den vægt, de nyudviklede klimaegenskaber skal have i et nyt og forbedret avlsmål for kødkvæg til brug på malkekvæg. Der vil blive analyseret på tre forskellige vægte på udledning af metan omregnet til CO2 ækvivalenter pr. kg produceret kød.

Endelig vil vi vise, hvad fodringsmæssige tiltag i praksis kan bidrage med. Samlet set vil scenarieberegninger baseret på de nuværende forhold og på alternative scenarier for den samlede kødproduktions klimabelastning vise, hvor meget der kan opnås, og resultaterne kan benyttes til at vælge strategi for tilpasninger i den danske kvægsektors samlede kødproduktionsportefølje. Valg af mere optimale scenarier for kødproduktionen samt større avlsmæssig fremgang for klima og brug af foderadditiver kan reducere kvægbrugets klimabidrag. Effekten bliver en klimaforbedring men med samme kødproduktion. Færre ammekøer, slagtning af færre køer totalt og ungdyr fra ammekvæg, vil give plads til produktion af afkom fra Jersey og af de kalve, der ikke længere kan eksporteres. Projektet vil bidrage til indsatsområdet Konkurrence og produktion og forbedring af kvægbrugets klimapåvirkning.

Projektresultater:

Dansk kalve- og oksekødsproduktion er kortlagt for at finde vejene til mindre klimabelastning 
SEGES Innovation har kortlagt dansk kalve- og oksekødsproduktion. Nu undersøges metanreducerende foderadditiver til slagtekalve og kødkvæg. Der regnes på, hvordan den samlede klimabelastning påvirkes, hvis der rykkes rundt på de enkelte produktionsformer

Effekten af 3-NOP og nitrat i slagtekalve 
Notat af Frederikke Hahn Lau-Jensen

Klimaaftryk af kalve- og oksekød fra forskellige produktionssystemer 
Kalve- og oksekød har en større klimabelastning end de fleste andre fødevarer. Produktionsmetoderne er imidlertid meget afgørende for, hvor meget CO2-eq der produceres pr. kg. I kombination med en mælkeproduktion, har kød markant lavere klimaaftryk.

Kødkvæg og slagtekalve skal afprøve metan-hæmmere. Artikel fra Landbrugsavisen 07JUN22
I løbet af efteråret indledes forsøg med metan-hæmmende foder i danske slagtekalve- og kødkvægsbesætninger

Mindre Metan
Både Bovaer (også kendt som 3NOP), nitrat og rapsfrø har vist sig at kunne reducere metanproduktionen i vommen på malkekøer. Nu planlægges der afprøvninger i praksis på danske slagtekalve og kødkvæg

Vejene til mindre klimabelastende kalve- og oksekød bliver undersøgt
Hvilke produktionsformer påvirker bøffernes klimaaftryk mest og hvilke mindst? Hvilken metanreducerende effekt har foderadditiver på slagtekalve og kødkvæg? Og kan vi rykke rundt på kalve- og oksekødsproduktionen i Danmark og samlet opnå en mindre klimabelastning?

Vejene til mindre klimabelastende kød 
SEGES Innovation holder luppen over kalve- og oksekødsproduktionens klimabidrag

Vejen[e] til en mere klimavenlig dansk kalve- og oksekødsproduktion udgår fra malkekvægholdet 
Præsentation fra projektmøde 22. feb. 2022

Description of the Carbon footprint model for Danish beef production
Note describing the carbon footprint model by Alberto Maresca

Carbon footprint model for Danish beef production