Reduceret metanudledning fra slagtekalve (GreenCalf)

Projektansvarlig: Nicolaj Ingemann Nielsen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formålet er at fastlægge og reducere metanudledningen fra produktion af slagtekalve, der slagtes ved 9 – 10 måneders alderen. Det vil ske ved at måle metanudledning fra voksende slagtekalve fra ca. 3 – 10 måneders alderen og ved at teste forskellige fodervirkemidler som f.eks. rødalger, SilvAir, Bovaer og evt. andre relevante kandidater på kalvenes metanudledning, tilvækst, foderoptagelse, fodereffektivitet og velbefindende.

Projektet er medfinansieret af GUDP og projektkonsortiet består af Danish Crown (hovedansøger), Aarhus Universitet (projektleder), DLG og SEGES Innovation. Derudover indgår en følgegruppe af virksomheder, som leverer klimavirkemidlerne til afprøvningerne, f.eks. Cargill, DSM og Maripure.

De forskellige virkemidler vil blive testet i 2-4 Dansk Kalvbesætninger, der fodrer med TMR eller kraftfoderba-seret foder. En blandet gruppe af tyre- og kviekalve vil deltage i forsøgene fra ca tre måneders alderen. Dyrenes metanudledning vil blive målt ved hjælp af GreenFeed systemet, som kvantitativt kan måle et dyrs udskillelse af metan per dag.

For at evaluere effekterne af virkemidlerne vil metanudledning, tilvækst, foderoptagelse og fodereffektivitet blive målt gennem hele forsøget. Analyse af foderprøver vil blive udført for at sikre homogen op-blanding af virkemiddel i foderet samt for at kunne relatere effekten af virkemidler til næringsstoffer i kalvenes foderration.

Effekterne vil være, at der bliver flere metanreducerende fodervirkemidler med dokumenterede effekter tilgængelige for kalveproducenterne i Danmark.

Projektets resultater vil desuden give et stærkt datagrundlag for klimaværktøjer, der vil skabe nye kommercielle muligheder. Der forventes en reduktion på mindst 50% i metanudledningen ved brug af rødalgeproduktet svarende til ca. 200 kg CO2e pr. produceret krydsningskalv. Den sam-lede reduktions-effekt i 2030 forventes at være 100.000 kalve á 200 kg CO2e = 20.000 tons CO2e.

Projektresultater: