GRØN eller GUL foderration til slagtekalve i praksis

Projektansvarlig: Mogens Vestergaard

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formålet er at finde den optimale anvendelse af græsmarksfoder i slagtekalves foderration, der samtidigt tilgodeser sundhed, trivsel, slagtekvalitet, praktisk håndtering, klima og økonomi.

Vi vil videreudvikle et ’vådt’ fuldfoder med græsensilageandel til brug i praksis, finde behovet for grovfoderfibre i en sund slagtekalveration og udvikle et ’tørt’ fuldfoder og teste dette i praksis.

Projektet gennemføres i to arbejdspakker.

  • AP 1: Praksisafprøvning af vådt og tørt fuldfoder med græsmarksprodukter og
  • AP 2: Effektive grovfoderfibre i rationer til slagtekalve.

AP 1 gennemføres i slagtekalvebesætninger med to afprøvninger, der gennemføres tidsforskudt, da den ene afprøvning omfatter fodring med traditionelle fuldfoderrationer, mens den anden gennemføres med et nyudviklet tørt fuldfoder. I AP 2 udvikles på basis af forsøg med vomfistulerede kalve grundlaget for, hvad der som minimum kræves af effektive grovfoderfibre i en fuldfoderration.

Med de vomfistulerede slagtekalve testes flere forskellige niveauer af grovfoderfibre for at finde frem til, hvilket indhold af effektive grovfoderfibre, der skal til for at sikre et sundt vommiljø, og om det er muligt at indbygge ’effektive grovfoderfibre’ i foderrationer til slagtekalve. Desuden foregår der i AP 1 et afsluttende udviklingsarbejde vedr. analyser og formler for beregning af rationens andel af ’effektiv’ struktur til brug i fodermiddeltabeller.

Effekterne bliver: at græsmarksprodukters anvendelse i slagtekalverationer dokumenteres i praksis mht. produktion, sundhed, klima og økonomi, at minimumskrav til effektive grovfoderfibre kan introduceres i foderplanlægningen til sikring af sund og robust fodring, og at mulighederne for at udvikle og anvende et tørt fuldfoder i praksis undersøges. Samlet set er effekten, at den danske slagtekalveproduktion udvikles i en mere bæredygtig retning til gavn for afsætning, image og en fremtidig rentabel produktion af højkvalitets dansk kalvekød.

Projektresultater: