Krydsning - optimering på tværs af malkeracer (DairyCross)

Projektansvarlig: Anders Fogh

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Projektets formål er at forbedre økonomi og ressourceudnyttelse hos mælkeproducenter, som anvender krydsning mellem malkeracer. Dette opnås ved, at mælkeproducenten øger det genetiske potentiale i sine krydsningskøer.

Projektets mål er at udvikle og implementere topmoderne avlsværktøjer målrettet krydsningskøer, dels nye værktøjer, men også værktøjer som allerede anvendes med stor effekt hos de rene racer. Genomiske avlsværdital for krydsningskøer vil give større effekt af at anvende kønssorteret sæd og kødkvægssæd og dermed øge besætningens avlsmæssige niveau. Det sker ved at bruge inseminerings-plansprogrammet, hvor der også udvikles et modul som, ud fra 60.000 positioner hen over kromosomerne, kombinerer ko og tyr, så der opnås den største krydsningsfrodighed. Det gør, at den økonomiske forskel mellem en krydsningsko og gennemsnittet af udgangsracerne bliver større.

Projektet har stort fokus på formidling af resultaterne. Dette sker blandt andet gennem brug af 5 demonstrationsbesætninger, som fungerer som udstillingsvindue for de nye redskaber. På den måde opnås en endnu større udbredelse af fordelene ved krydsning mellem malkeracer, så en større andel af de danske kvægbrugere benytter krydsning. Udvikling og implementering sker i et samarbejde mellem GUDP projektets partnere (VikingGenetics, VikingDanmark, SimHerd A/S og Aarhus Universitet), der dækker fra grundforskning til praktisk implementering på staldgangen.

Resultatet af projektet bliver krydsningskøer med forbedret sundhed, frugtbarhed og holdbarhed. Dette fører til ca. 200 mio. kr./år i videre økonomiske effekter hos mælkeproducenterne, et lavere foderforbrug/kg værdistof, samt en lavere CO2-udledning/kg værdistof

Projektresultater:

AP1

Heterozygoti i insemineringsplanen
Beskrivelse til VikingDanmark vedr. brug af heterozygoti på kviekalve.

Implementation of BOA model in Dairy Cross
Rapport. By implementation of BOA model in the dairy cross evaluation it is possible to include phenotype from the crossbreed animals.

Implementation of BOA model in Dairy Cross - version 2
Rapport version 2. By implementation of BOA model in the dairy cross evaluation it is possible to include phenotype from the crossbreed animals.

AP4

Afrapportering af facebook-opslag
En samlet oversigt over facebook-opslag der er udarbejdet i projektet.

Aflivning af fire fordomme ved krydsning
Artikel i VikingDanmark-bladet. Hvorfor krydser flere mælkeproducenter ikke deres besætning? En grund kan være de fordomme, som findes omkring krydsning. Meget ofte er fordomme ikke rigtige, og det samme gælder ved fordommene omkring krydsning. 

Bedre styr på indavl i insemineringsplanen
For hundyr der er genomisk testede kan du nu bedre undgå at forældre til næste generation af kviekalve er nært beslægtede, og dermed undgå de ugunstige konsekvenser det medfører.

Bliv klogere på krydsning af malkekvæg hos Vestergaard Procross
Inspirationsdag hos Vestergaard Procross v. Sjaak Bosma (info, program og tilmeldingsblanket).

En smart genvej til højkvalitetskvier
Kunne du forestille dig at købe holstein x jerseykvier ind i besætningen i stedet for selv at lave opdræt? Artikel i LandbrugsAvisen.

Experiences from official genomicevaluations in DxD
15/12 DxD genomic prediction meeting with NAV and VikingGenetics. Præsentation og efterfølgende diskussion af genomisk test af krydsningsdyr mellem NAV og VikingGenetics.

Experiences from official genomicevaluations in DxD
29-30/11 Afslutningsseminar for Dairy Cross projektet. Erfaringerne fra indførelse af genomiske avlsværdier for malkekvægskrydsninger.

Faktaark - Produktionsresultater for F1-krydsninger sammenlignet til Holstein
Ved du hvad forskellen er mellem F1-krydsninger og Holstein? Samlet tabel over produktion og funktionel forskel mellem Holstein og F1-krydsninger, hvor krydsningerne har Holstein som mor og hhv. RDC, Jersey og Montbeliarde som far.

Genomiske avlsværdier. Effekt af genomisk test af krydsningsdyr
Kender du effekten af genomisk test af dine krydsningsdyr? Når du genomisk tester dine krydsningsdyr får du et bedre selektionsredskab samt meget mere information om det enkelte dyr.

Heterozygosity and its effect on phenotype
4/5 Nordic RD Workshop - Vores resultater viste, at der er en signifikant effekt af HZ på mængden af mælk, fedt og protein.

Heterozygoti i insemineringsplan
Beskrivelse af de programmer, der bruges til test.

Hør mere om Cfit og malkekvægskrydsninger hos mælkeproducent Torben Due
Inspirationsdag hos Torben Due (info, program og tilmeldingsblanket).

Implementation of Emre’s model for Montbéliarde crossbreds
17/10 NAV blending-møde - BOA-methoden præsterer lige så godt som BOM-methoden (metode i drift) ved brug af den samme summary statistik, og BOA kan helt sikkert bruges til at evaluere MON-krydsninger, selvom vi ikke har nogen MON-fænotyper.

Kan vi avle malkekøer som vi avler grise?
December 2023 Artikel i KvægNyt. Formidling af podcast. Hvad nu, hvis vi avlede malkekøer lige som man avler grise – altså med opformeringsbesætninger og produktionsbesætninger? Ny podcast debatterer tankeeksperimentet.

Kan vi avle malkekøer som vi avler grise?
Podcast med Julie Clasen, AAAU, Jacob Stensig, mælkeproducent og Chr. Lund, Formand L&F.

Kom til inspirationsdage om malkekvægskrydsninger
Foromtale af landmandsdage i KvægNyt 07, 26. maj 2023.

KombiKryds - krydsning af malkekøer med fortrydelsesret
Det er en stor beslutning at gå fra renavl til krydsningsavl, selvom gevinsten i krydsningsfrodighed kan være stor. Med KombiKryds er det imidlertid muligt at vende tilbage til den renracede malkekvægsbesætning. Den viden kan gøre det nemmere at træffe beslutningen. Artikel udgivet på LandbrugsInfo.

Krydsning en vej til bedre bundlinje
22/11 Præsentation. Er krydsning en vej til bedre bundlinje? Det kommer helt an på din bedrift. Bliv klogere på krydsning og krydsningsresultater i Danmark.

Landmandsfortælling: Mælkeproduktion uden opdræt
Podcast ved Michael Kooi.

Malkekvægskrydsninger giver bedre økonomi - også ved højt managementniveau
Krydsning af malkekvægsracer slår positivt igennem i besætninger med både højt og gennemsnitligt managementniveau - også når mælkeprisen er høj. Det viser beregninger udført af SimHerd. Artikel udgivet på LandbrugsInfo.

Malkekvægskrydsninger hos Torben Due
Podcast med Torben Due, KvægLyt, Episode 7.

Malkekvægskrydsninger kan mindske metanudledningen
Bedre sundhed og øget holdbarhed ved malkekvægskrydsninger er med til at reducere deres klimaaftryk i form af metan. Hvis krydsningskøerne tilmed har bedre fodereffektivitet, vil det reducere klimaaftrykket yderligere. Artikel udgivet på LandbrugsInfo.

Mindre CO2-aftryk med krydsningskøer
Podcast: KvægLyt, Episode 6.

Mælkeproducent vil stoppe på toppen i 2034 - hør hvordan
Podcast ved Arne Østergaard.

NAV blending and implementation
12/12 Diskussion af kommende tiltag til implementering i avlsværdisystemet i NAV.

Nye muligheder i krydsning med malkekvæg
Præsentation v. Jørn Rind Thomasen, VikingGenetics og Julie Brastrup Clasen, SimHerd og Aarhus Universitet, Kvægkongressen februar 2023.

Opnå mindre og ensartede køer med malkekvægskrydsninger
Er sengebåsene lidt for små? Og vil du have mere robuste dyr og mulighed for bedre produktionsresultater? Så er indkøb af højkvalitets jersey x holstein malkekvægskrydsninger måske noget for dig. Artikel udgivet på LandbrugsInfo.

Overall project deliverables  - learnings and perspectives WP4
29-30/11 Afslutningsseminar for Dairy Cross projektet. Præsentation af leverancerne i arbejdspakke 4 samt erfaringer og perspektiver for fremtiden.

Plan for implementation of next step for genomic breeding values
29-30/11 Afslutningsseminar for Dairy Cross projektet. Implementering af genomiske avlsværdier for krydsningsdyr for alle egenskaber.