Fremtidens kælvningsafdeling

Projektansvarlig: Malene Budde

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion:

Projektets formål er at bidrage til bedre indretning af fremtidens kælvningsafdeling, der udover at tilgodese koens og kalvens adfærdsmæssige behov i henhold til de nye lovkrav, også imødekommer landmandens ønsker om smittebeskyttelse, fleksibilitet og et arbejdsvenligt system.
I arbejdspakke 1 indsamles viden og data om kælvningsfaciliteter og udfordringer med disse. Der udvikles nye koncepter/indretninger og arbejdspakken ender ud med ideoplæg.
I arbejdspakke 2 konkretiseres ideoplæg, så de tilpasses dansk produktion og ikke mindst ønske om arbejdsvenlige systemer. De nye indretninger afprøves og effekten vurderes på dyrenes adfærd, sundhed og landmandens arbejdsforhold i arbejdspakke 3. Der vil i projektet blive udarbejdet et opslagsværk/idekatalog med 2-5 indretningsforslag, der skal give inspiration til indretning af fremtidens kælvningsafdelinger. De fundne resultater for belægning, bokstype, adskillelser, underlag, lys, arbejdsmængde, m.v. vil være indarbejdet i de enkelte forslag.
Effekterne vil være flere vellykkede kælvninger med lavt stressniveau hos ko og kalv samt mindre arbejds-forbrug og bedre arbejdssikkerhed for landmanden.
Der forventes ligeledes færre fejlinvesteringer ved etablering af kælvningsafdelinger, som ikke vil blive benyttet pga. stress hos koen eller et for arbejdstungt system.

Projektresultater:

Inspirationskatalog - Fremtidens kælvningsafdelingen
Dette katalog er tænkt som et ideoplæg til indretning af kælvningsafdelinger. Formålet har været at udarbejde forskellige eksempler til inspiration, der tager hensyn til koens behov og præferencer i forhold til kælvning, smittebeskyttelse, landmandens ønsker og behov i forhold til arbejdsforbrug, sikkerhed og håndtering og ikke mindst lovgivningen. 

Få gode ideer til den bedste kælvningsafdeling
Gode illustrationer og helt konkrete råd. Det er, hvad du får i et nyt inspirationskatalog om indretning af kælvningsafdelingen.

Hør podcasten Kvæglyt 6 og få gode ideer til den bedste kælvningsafdeling
Indslag i KvægLyt nr. 6