Ny viden – Bedre smittebeskyttelse

Projektansvarlig: Betina Tvistholm

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion:
Formålet med projektet er at forbedre smittebeskyttelsen på danske kvægbedrifter for derigennem at kunne eliminere eller reducere forekomsten af smitsomme kvægsygdomme som bl.a. Salmonella Dublin. Projektet vil belyse to meget centrale områder inden for smittebeskyttelse, hvor der indtil nu er meget lidt evidensbaseret viden under danske forhold.
Aktiviteterne er delt i tre arbejdspakker:
1) Klarlægning af risici der er forbundet med transport på og mellem kvægejendomme med fokus på transport af levende dyr samt generelt køretøjer mellem besætninger. Der udføres bakteriologiske test af dæk samt et feltstudie blandt vognmænd, der transporterer levende kvæg.
2) Afklaring af, hvorvidt stære udgør en risiko for at transportere Salmonella Dublin mellem kvægbesætninger, og hvilke muligheder der eksisterer for at holde dem ude af stalden. I besætninger med mange stære indfanges og udtages der prøver fra stære for at undersøge, hvorvidt Salmonella Dublin findes.
3) Opstilling af konkrete anbefalinger for smittebeskyttelse til landmænd og relevante interessenter med tilknytning til erhvervet på baggrund af den opnåede viden.
Projektets aktiviteter vil bidrage til implementering af bedre smittebeskyttelse i danske kvægbesætninger.
Projektet forventes et til to år efter projektets afslutning at nedbringe antallet af besætninger, der nysmittes med Salmonella Dublin, med 50 %.

Projektresultater:

Når stæren kommer – bliver det undersøgt om den fragter salmonella rundt
Artikel i Mælkeproducenten Januar 2024