Systematisk sygdomsforebyggelse i kalveopdrættet
Projektansvarlig: Henrik Læssøe Martin
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Projektets formål er at bidrage til reduktion af kalvedødelighed og medicinforbrug til kalve ved systematisk indarbejdning af en række konkrete sundhedsfremmende tiltag i kalveopdrættet. AP1. Systematiseret sikring af kalvenes immunitet Implementering af systematisk overvågning af kalvenes optagelse af antistoffer fra råmælk, som et nødvendigt værktøj til at sikre løbende kvalitet i kalvepasningen. Implementeringen stimuleres via en massiv informationskampagne, der suppleres med en direkte indsats fra en række dedikerede rådgivere via bl.a. afholdelse af informations- og temamøder og via direkte rådgivning. AP2. Afdækning af langtidseffekter af immuniseringsgrad. Analyse af sammenhænge mellem immunisering, sygdomsforekomst og produktionsresultater. Analyser foretages på enkeltdyr såvel som på besætningsniveau. En vigtig del af arbejdet i denne arbejdspakke bliver at sætte økonomisk værdi på de sundhedsmæssige forbedringer. AP3. Ultralydsscanning til afsløring af tidlige- og subkliniske luftvejsinfektioner. Teknikken kan afsløre tidlige og skjulte tegn på luftvejsinfektioner og skal danne grundlag for bl.a. tidlig opstart af behandling, isolering af syge kalve og sortering af kalve i hold. Fund af tidlige sygdomsforandringer vil kunne rapporteres til mælkeproducenterne, der vil kunne udnytte denne viden som beslutningsstøtte ift. evt. iværksættelse af vaccinationsstrategier. De forventede effekter af projektet er: En reduktion på mindst 20 % i andelen af besætninger med utilfredsstillende resultater for immunisering blandt besætninger, der iværksætter systematisk overvågning af immunisering via BRIX-målinger mindst 2 x årligt. En reduktion på mindst 30 % i forekomsten af behandlingskrævende luftvejsinfektioner i indsætterperioden for slagtekalvebesætninger, der implementerer systematisk screening via scanning ved indsættelse.
Projektresultater:
Bliv klogere på kalvene med DMS
Artikel i Magasinet Kvæg om at man kan trække kalveanalyser og sundhedsanalyse ri DMS for at få et overblik over kalvesundheden.
Fremtidens bæredygtige slagtekalveproduktion
Sommer arrangement for Slagtekalveproducenter. Demonstration af lugescanning samt resultater fra scanning af kalve
Kalve-leverandørmøde hos slagtekalveproducent Kresten Bjerre
Invitation til kalveleverandørmøde 1. oktober 2024
Kalve-leverandørmøde hos slagtekalveproducent Kresten Bjerre
Opstart af den spæde kalve
Kalvedag - systematisk sygdomsforebyggelse i kalveopdræt - i samarbejde med Fjordland, SEGES og BK Nord
Temaet for dagen er systematisk sygdomsforebyggelse i kalveopdrættet. Der vil bl.a. være fokus på at forbedre kalvenes immunisering og opfølgning på dette, via måling af kalvenes optagelse af antistoffer fra råmælken samt på opstaldning og smittebeskyttelse.
Kvaliteten af råmælksrutinerne skal tjekkes med blodprøver
Blodprøver fra nyfødte kalve giver et overblik over mængden af antistoffer som kalvene har optaget fra råmælken. Denne artikel har været bragt i Bovi
Netop nu: To små artikler vedr kalve og den første mælk
To små artikler i Magasinet Kvæg omkring måling af antistof-optagelse af den første råmælk samt om vigtigheden af overgangsmælk.
Ny analyseudskrift i DMS
Følg indsatte kalve
Tag faste blodprøver af kalvene til opfølgning
Få dyrlægen til at tage blodprøver for at følge op på immunisering
Temadag om kalve og ungdyr hos Nørgaard Landbrug
To dage med fokus på kalve og ungdyr
Temadag om kalve og ungdyr hos Svend Hestbæk
Kom med til temadage med fokus på kalve og ungdyr. Vores dygtige kvægrådgivere, samt SEGES og VikingDanmark vil gennem dagen give input til den gode pasning af kalve og kvier, samt fokus på økonomi i opdræt af kvier.