Fremtidens kælvningsafdeling
Projektansvarlig: Malene Budde
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Projektets formål er at bidrage til bedre indretning af fremtidens kælvningsafdeling, der udover at tilgodese koens og kalvens adfærdsmæssige behov i henhold til de nye lovkrav, også imødekommer landmandens ønsker om smittebeskyttelse, fleksibilitet og et arbejdsvenligt system.
I arbejdspakke 1 indsamles viden og data om kælvningsfaciliteter og udfordringer med disse. Der udvikles nye koncepter/indretninger og arbejdspakken ender ud med ideoplæg. I arbejdspakke 2 konkretiseres ideoplæg, så de tilpasses dansk produktion og ikke mindst ønske om arbejdsvenlige systemer. De nye indretninger afprøves og effekten vurderes på dyrenes adfærd, sundhed og landmandens arbejdsforhold i arbejdspakke 3.
Der vil i projektet blive udarbejdet et opslagsværk/idekatalog med 2-5 indretningsforslag, der skal give inspiration til indretning af fremtidens kælvningsafdelinger. De fundne resultater for belægning, boks-type, adskillelser, underlag, lys, arbejdsmængde, m.v. vil være indarbejdet i de enkelte forslag.
Effekterne vil være flere vellykkede kælvninger med lavt stressniveau hos ko og kalv samt mindre arbejdsfor-brug og bedre arbejdssikkerhed for landmanden. Der forventes ligeledes færre fejlinvesteringer ved etablering af kælvningsafdelinger, som ikke vil blive benyttet pga. stress hos koen eller et for arbejdstungt system.
Projektresultater:
Indretning og smittebeskyttelse i kælvningsafdelingen
Indlæg til kvægkongres 2025 med fokus på indretning af kælvningsafdelingen, hvor der tages hensyn til koens og kalvens behov. Og kan det forenes med ønsker om logistik, nemme arbejdsrutiner og god arbejdssikkerhed, hvis vi samtidig gerne vil sikre en høj smittebeskyttelse?
Kom og bliv inspireret til indretning af kælvningsafdelinger - og hør resultatet af vores udførte kælvningsforsøg. Hvad virker og hvad virker ikke? Og hvordan skal vi så tilpasse det fremover både i nye og eksisterende anlæg?