Systematisk sygdomsforebyggelse i kalveopdrættet

Projektansvarlig: Henrik Læssøe Martin

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Projektets formål er at bidrage til reduktion af kalvedødelighed og medicinforbrug til kalve ved systematisk indarbejdning af en række konkrete sundhedsfremmende tiltag i kalveopdrættet.

AP1. Systematiseret sikring af kalvenes immunitet. Implementering af systematisk overvågning af kalvenes optagelse af antistoffer fra råmælk, som et nødvendigt værktøj til at sikre løbende kvalitet i kalvepasningen. Implementeringen stimuleres via en massiv informationskampagne, der suppleres med en direkte indsats fra en række dedikerede rådgivere via bl.a. afholdelse af informations- og temamøder og via direkte rådgivning.

AP2. Afdækning af langtidseffekter af immuniseringsgrad. Analyse af sammenhænge mellem immunisering, sygdomsforekomst og produktionsresultater. Analyser foretages på enkeltdyr såvel som på besætningsniveau. En vigtig del af arbejdet i denne arbejdspakke bliver at sætte økonomisk værdi på de sundhedsmæssige forbedringer.

AP3. Ultralydsscanning til afsløring af tidlige- og subkliniske luftvejsinfektioner. Teknikken kan afsløre tidlige og skjulte tegn på lungebetændelse og skal danne grundlag for bl.a. tidlig opstart af behandling, isolering af syge kalve og sortering af kalve i hold. Tilbagemelding om sygdomsfund til mælkeproducenter kan udnyttes til iværksættelse af forebyggende indsatser, fx vaccination.

De forventede effekter af projektet er: En reduktion på mindst 20 % i andelen af besætninger med utilfredsstillende resultater for immunisering blandt besætninger, der iværksætter systematisk overvågning af immunisering via BRIX-målinger mindst 2 x årligt. En reduktion på mindst 30 % i forekomsten af behandlingskrævende luftvejsinfektioner i indsætterperioden for slagtekalvebesætninger, der implementerer systematisk screening i form af scanning ved indsættelse.

Projektresultater:

Dyrlæge vil styrke kalvesundhed med scanning af lunger
Ultralydsscanning af slagtekalve for lungebetændelse kan bruges til at skille syge fra raske, prioritere forebyggelse og samarbejde bedre med leverandører af kalve, fastslår dyrlæge. Artikel i Landbrugsavisen 1. februar 2025

Et lille prik på mulen viser om kalven er immun
Nyt værktøj afslører kalvens modstandskraft på få minutter. Artikel fra Landbrugsavisen 1. februar 2025

Hvor kniber det med hygiejnen i kalvestalden og hvordan undersøger jeg det
En dansk undersøgelse i projektet om Robuste kalve viste at danske kalve er for dårlig immuniseret. Der er mange årsager til dette og i forhold til at optimere immuniseringen er der fokus på følgende parameter: råmælkskvalitet, mængden, tid efter kælvning kalven får tildelt råmælken og hygiejnen. Præsentation fra Kvægkongres 2025

Får kalvene nok antistoffer fra råmælken?
Kalvenes sundhed og fremtidige præstation er helt afhængig af at de får råmælk med masser af antistoffer. Men gør de det? Det kan vi heldigvis måle på kalvene, og på den måde få resultater på kalvenes sundhed på den enkelte bedrift. Alt dette har mælkeproducent Kim Jørgensen god erfaring. Præsentation fra Kvægkongres 2025

Does the calf get enough antibodies from colostrum?
Calf-health and future potential are dependent on colostrum and the antibodies within. But are they getting enough antibodies? Luckily, we can measure this on the calves and thereby get results individually from the specific farms. All this does farmer Kim Jørgensen have great experience with so he can exploit the full potential of the calf through good immunization. Præsentation fra Kvægkongres 2025

Scanning af kalvenes lunger ved indsættelse finder skjulte lungebetændelser
En ultralydsscanning af kalvenes lunger ved indsættelse i slagtekalvebesætningen kan finde skjulte lungebetændelser – og dem er der flere af, end du regner med. 

Facebook opslag 2025 på siden "Kvæg"