Målrettet kimtalsindsats
Projektansvarlig: Lærke Boye Astrup
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Projektets formål er at målrette håndteringen af kimtalsproblemer og forebygge nye kimtalsproblemer på besætningsniveau. Desuden at målrette håndteringen af mælk på mejerierne, så både spild af mælk, unødvendig efterbehandling af mælk og unødvendig reduktion af mælkeprisen undgås.
Projektets aktiviteter sikrer at skabe viden om, hvilke bakterier der udløser kimtallet, og hvor bakterierne stammer fra.
Aktiviteterne fordeler sig på fem arbejdspakker og omfatter overordnet:
- Forundersøgelse af op til 16 kandidatbesætninger
- Analyser af levende bakterier fra yverhud, individuelle mælkeprøver og tankmælk, fra 3 – 5 besætninger
- Analyse af DNA fra de samme prøver som punkt 2, men med fokus på mikroorganismer som ikke kan dyrkes frem, og på om der er særlige spredningsmønstre hos de bakterier, der viser sig mest problematiske ifht at udløse kimtal
- Analyser af DMS-data ifht sammenhæng mellem fx celletal og kimtal på ko-og besætningsniveau
- Samlet formidling og implementering af resultaterne i bl.a. anbefalinger
Projektets effekter er konkrete anbefalinger til at identificere, håndtere og forebygge kimtalsproblemer specifikt, samt generelle muligheder for at optimere økonomi, ressourceanvendelse og brancheomdømme på både producent og mejeriniveau.
Projektresultater:
AP1
AP2
AP5
LinkedIn opslag
Opslag fra projektmøde i projektet
Fra Ivy League til yversundhed - en rejse til Cornell
Præsentation afholdt for SEGES Innovation Husdyr
Confirmed identification of Mycolicibacterium smegmatis, Staphylococcus borealis and Paenibacillus xylanexedens in Danish cows with high total bacterial count from the same farm
Poster til European Buiatric Congress 15. - 16. maj 2025
Microbiological quality of milk and its assiciations to udder health, skin microbiota and environment
Præsentaion til konference i Finland