ProLocAl
Projektansvarlig: Jette Søholm Petersen
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Formålet med ProLocAL er at reducere klimaaftrykket fra økologisk kyllingekød ved at fodre kyllinger med mikroalger og lokalt dyrkede bælgplanter i stedet for importerede proteinkilder. Gennem forskning og demonstration løses den udfordring, at økofjerkræ i dag overforsynes med protein for at kompensere for foderkildens lave indhold af svovlholdige aminosyrer. Dette øger NH3-fordampning fra stalden og højner risikoen for træde-pudesvidninger. Anvendelse af proteinkilder som mikroalger med et højt methioninindhold kan løse dette problem. Dette vil reducere produktionens klimaaftryk samt miljøbelastning og forbedre dyrevelfærden.
ProLocAL aktiviteter:
- At anvende protein fra lokalt producerede mikroalger til økofjerkræ,
- øge fordøjeligheden ved ikke-kemisk forbehandling af mikroalger via ekstrudering,
- forbedre foderets samlede næringsværdi ved at supplere med protein fra bælgplanter, der kan dyrkes lokalt af økologiske fjerkræproducenter,
- demonstrere dyrkning af lokale bælgplanter og anvendelse af foder med mikroalger og bælgplanter i forsøg med økologiske slagtekyllinger og
- evaluere effekt på klimaaftryk, dyrevelfærd og kødkvalitet.
Projektstatus:
- Projektet har leveret et lovende udbytte af microalgen Scenedesmus sp dyrket på brownjuice og afgasset gylle. Det testes nu, om grøntprotein koncentrat kan øge mediets N-indhold og gavne algevæksten.
- Det undersøges, om ekstrudering af algernes cellevægge påvirker fordøjeligheden af aminosyrer.
- Der afholdes demonstrationsdag om økologisk dyrkning af bælgplanter til fjerkræfoder; ært, hestebønne og raps hos Rokkedahl Økologi.
Forventede effekter: 24 % CO2 reduktion pr. produceret slagtekylling, 5,56 % reduktion af N udledning pr. produceret slagtekylling, mindst 555 kg reduceret N udledning/ha ved dyrkning af 15 ton algaeprotein/ha/år sammenlignet med dyrkning af en tilsvarende mængde protein fra af traditionelle afgrøder.
Projektresultater:
Foder med algeprotein og bælgplanter til økologiske slagtekyllinger
Foderartikel fra Fjerkræ, maj 2024
Dette projekt medfinansieres af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Fødevareministeriet.