Afgasset biomasse og biokul til produktion af kartofler – kvalitet, variation og anvendelse
Projektansvarlig: Malte Nybo Andersen
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Projektets formål er bidrage til en grøn omstilling af det danske landbrug, hvor produktionen af biogas og biokul er to af de vigtigste virkemidler. Dette gøres ved at frembringe ny praksisnær viden om anvendelsen af afgasset biomasse og biokul til produktion af kartofler, så de nuværende barrierer reduceres.
Der er på baggrund af praktiske erfaringer og markforsøg, store bekymringer i landbrugserhvervet og i særdeleshed i kartoffelbranchen for faldende udbytter og kvalitet (tørstof, stivelse og skindkvalitet) ved anvendelse af afgasset biomasse og biokul i gødningsplanen. Kartofler anses for at være en sensitiv afgrøde, bla. fordi knoldene kommer i direkte kontakt med produkterne, hvorfor kartofler er en oplagt referenceafgrøde, når positive og negative effekter skal registreres til fremtidig rådgivning vedr. øget implementering af afgasset biomasse og biokul.
Projektet vil komme i mål ved at (1) skabe dialog mellem kartoffel-, biogas- og biokulbranchen, samt (2) frembringe ny praksisnær viden om anvendelsen af afgasset biomasse og biokul til produktion af kartofler.
I arbejdspakke 1 (AP1) vil der blive afholdt 1-2 følgegruppemøder med deltagelse af kartoffel-, biogas og biokulbranchen, hvor bekymringer og tiltag vil blive debatteret. I løbet af projektperioden på tre år, ønskes det at etablere fælles retningslinjer for brugen af afgasset biomasse og biokul ved produktion af kartofler. Ligeledes udføres der i sammenhæng med markforsøg i AP2 og AP3 en analyse af afgasset biomasse, biokul og kartoffelknolde, som skal præcisere og kvantificere, hvilke elementer i afgasset biomasse og biokul der særligt har betydning for knoldkvalitet og -udbytte. I AP2 og AP3 vil der blive udviklet praksisnær viden, gennem markforsøg, om anvendelsen af afgasset biomasse og biokul til produktion af kartofler.
Denne viden skal udgøre fundamentet for de fælles retningslinjer udarbejdet i AP1, samt fremtidens anbefalinger til primærproducenten og den tilhørende rådgivning. Mere specifikt vil der i AP2 blive etableret seks Landsforsøg, som undersøger (1) effekten af stigende mængder afgasset biomasse, (2) kvaliteten af forskellige typer af afgasset biomasse og (3) kvælstofudnyttelsen ved stigende andel tørstof i afgasset biomasse. I AP3 vil der blive etableret to Landsforsøg, som undersøger kaliumtilgængeligheden i biokul, samt biokuls effekt på kartoflens skindkvalitet og stivelses-/tørstofprocent. Det forventes at projektet vil bidrage til sikker implementering af de to væsentlige klimavirkemidler, afgasning af biomasse til produktion af biogas og reduktion af metan fra lagring af gylle, samt pyrolyse af kulstofholdige biomasser til CO2 lagring.
Det estimeres at projektet vil øge anvendelsen af afgasset biomasse til gennemsnitlig 30 ton pr. ha på arealer med kartofler (i alt 67.000 ha, 2024), inden for fem år fra projektet afsluttes i 2027, svarende til ca. 2 millioner ton afgasset biomasse pr. år, som jf. kalkuler fra DCA rapport nr. 175, vil medføre en reduktion på ca. 162.000 ton CO2-ækv. (inkl. substitution af fossil energi). Biokul lagrer ca. 2,5 ton CO2-ækv. pr. ton biokul, hvor det forventes med projektets resultater, at der kan accepteres en tilførsel på op til fem ton biokul pr. ha til kartofler, uden reduktion i knoldkvalitet og -udbytte, svarende til lagring af ca. 167.500 ton CO2- ækv.
Projektresultater: