Bæredygtig græsdyrkning med artsrige blandinger tilpasset et ændret klima
Projektansvarlig: Torben Spanggaard Frandsen
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Projektets formål er at opnå en bedre økonomi og lavere miljø- og klimaaftryk i produktionen af kløvergræs ved bedre sammensætning og udnyttelse af mere artsrige græsblandinger, som kan bidrage til bedre tørketolerance, holdbarhed og øget diversitet i græsmarkerne samt en bedre klima- og miljøeffektiv gødskning af græsmarker.
Projektet er opdelt i tre arbejdspakker, der alle med forskellig indgangsvinkel har til formål at øge indtjeningen ved græsdyrkning enten direkte ved højere udbytter eller græsoptagelse eller indirekte ved et lavere klimaaftryk.
I arbejdspakke 1 ”Artsrige græsblandinger med øget tørketolerance og holdbarhed” afprøves forskellige artsrige græsblandinger i markforsøg ift. udbytte, foderværdi, tørketolerance og holdbarhed, da tidligere forsøg har vist at iblanding af arter med forskellige funktionelle egenskaber (vækstform og -mønster, indholdsstoffer og foderværdi) har bidraget med større tørketolerance og stabilitet og flere insektarter i græsmarkerne. Tilsvarende afprøves forskellige slætstrategier i lucerneblandinger, da lucerne med sit dybe rodnet forventes at blive en af fremtidens afgrøder til såvel foderproduktion som til bioraffinering på især nedbørsfattige områder i Danmark.
I arbejdspakke 2 ”Klima- og miljøeffektiv gødskning af græs og kløvergræs.” gennemføres markforsøg hvor emissionsfaktoren af lattergas bestemmes ved forskellige kombinationer af udbringningsteknologier og -tidspunkter af husdyr- og handelsgødning til græs og kløvergræs. Husdyrgødning udgør den væsentligste kvælstofkilde til græs, hvorfor emissionsfaktoren for lattergas og kvælstofudnyttelse ved forskellig udbringningsteknologi og -tidspunkt har stor betydning for klimabelastningen ved dyrkning af græs og kløvergræs.
I arbejdspakke 3 ” Græsarters og -sorters betydning for græsoptagelsen ved afgræsning.” arbejdes med videnindsamling og markforsøg vedr. smagbarheden af forskellige græsarter og -sorter. Optagelsen og -udnyttelsen af afgræsningsmarker varierer meget og er generelt lav i høj- og sensommeren, hvilket dels har betydning for den enkelte landmands økonomi, men også den potentielle reduktion i køernes enteriske produktion af metan.
Projektet vil levere anbefalinger til bedre sammensætning af artsrige græsblandinger under intensive dyrkningsforhold samt slæt-strategier i lucerneblandinger på forskellige jordtyper, som samlet set kan sikre en mere dyrkningssikker forsyning af hjemmeavlet protein til drøvtyggere og bioraffinering. Derudover vil projektet levere anbefalinger til en klima- og miljøeffektiv gødskning af græs og kløvergræs med handels- og husdyrgødning og endelig bidrage med anbefalinger til hvordan afgræsningsblandinger kan sammensættes for at øge smagbarheden og dermed græsoptagelsen i høj- og sensommeren ved afgræsning.
Samlet set vil projektet kunne bidrage med 109 mio. kr. årligt til dyrkere af græs og kløvergræs i Danmark, når alle anbefalinger er fuldt implementeret.
Projektresultater:
AP1
Drop-In: Markforsøg med efterårsudlagt kløvergræs
Er du interesseret i efterårsudlagt kløvergræs, så har du chancen mandag den 28. april 2025, hvor du kan se både to konventionelle og et økologisk markforsøg.
Monitering af frisk græs 2025
De første analyser af frisk græs viser et relativt højt indhold af råprotein i alle blandinger over 200 gram pr. kg tørstof. Fordøjeligheden af organisk stof er cirka 84 i bl.35 og 45, mens den er lidt lavere i blanding 49 med strandsvingel.
AP3
Smagbarhed i græsser
Indlæg ved workshop om smagbarhed i græsser.