Regenerativt landbrug
Projektansvarlig: Janne Aalborg Nielsen
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Formålet med projektet er at udvikle verificerbare branchestandarder for regenerativt dyrkede afgrøder i en dansk kontekst, som identificerer de potentielle omkostninger og risici ved at dyrke regenerativt. Dette opnås gennem workshops og afprøvning af SAI's regenerative rammesæt i Danmark, hvorigennem udfordringer og muligheder for regenerativt landbrug identificeres under antagelse af, at SBTi-målene for kulstofreduktion og kulstoffjernelse opfyldes.
Regenerativt landbrug vinder frem og mange multinationale virksomheder, såsom Nestlé og Carlsberg, ønsker at købe regenerativt dyrkede råvarer. Manglen på en fast definition af regenerativt landbrug skaber dog udfordringer, som søges løst i en dansk kontekst i nærværende projekt.
I projektet indgår DLG, Carlsberg og Viking Malt som samarbejdspartnere for at sikre forankringen og anvendeligheden af projektets resultater. Desuden indgår SAI og pilotlandmænd, som leverer til DLG. Herved sikres, at projektets aktiviteter og resultater udarbejdes sammen med de aktører, som skal anvende det i deres arbejde med at dyrke, levere og aftage regenerative produkter.
I projektet identificeres data til dokumentation af regenerativt landbrug. Dette omfatter blandt andet data om sædskifte, plantedække, jordbearbejdning, brug af gødning (husdyr og handelsgødning) og pesticider og biodiversitet. Her vil TraceIT-platformen blive brugt til at dokumentere praksis gennem værdikæden og skabe en branchestandard, hvor landmændene nemt kan overføre verificerbare data, og hvor klimaaftryk på afgrøderne kan beregnes.
Der afholdes workshops for at afdække mulighederne og markedet for regenerativt dyrkede afgrøder. Disse workshops vil fokusere på forståelsen af SAI's regenerative rammer og vurdering af risici og muligheder ved regenerativt dyrkede afgrøder i dansk sammenhæng. SAI's rammesæt afprøves på danske pilotgårde. Rammesættet inkluderer bl.a. risikoscreening, kontekstanalyse og implementering i praksis.
Pilotgårdene, som alle leverer maltbyg til DLG, vil bruge denne afgrøde som case, mens de arbejder med regenerative principper i hele sædskiftet. Praktiske udfordringer identificeres, og der udvikles løsninger tilpasset danske forhold.
Formidling af viden om regenerativt landbrug vil ske gennem bl.a. markvandringer og SEGES Innovation vil samarbejde med forskellige interessenter for at sikre bred formidling af projektets resultater. Gennem workshops, møder og arrangementer bringes en bred vifte af interessenter, med tilknytning til regenerativt landbrug på nationalt og internationalt plan, sammen, for at sikre involvering og viden om regenerativt landbrug. Den viden vil blive delt med danske landmænd og rådgivere, partnerne i projektet og øvrige virksomheder gennem forskellige formidlingskanaler.
Implementeringen af regenerative metoder på pilotgårde forventes at kunne vise muligheden for at reducere pesticidanvendelse, opnå et lavere klimaaftryk, mindske erosion og næringsstoftab samt styrke eksportpotentialet for dansk landbrug. Udviklingen af verificerbare branchestandarder for regenerativt dyrkede afgrøder kan cementere Danmark som en førende leverandør af bæredygtige landbrugsprodukter, understøttet af en metodisk tilgang og effektiv dokumentation via TraceIT-platformen.
Projektresultater: