AI-konsulenten – potentiale i anvendelse af kunstig intelligens i planteavlsrådgivningen
Projektansvarlig: Leif Hagelskjær
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Projektets formål er at undersøge potentialet og mulighederne i at udvikle en AI-konsulent til planteavlere bl.a. ved at udvikle en prototype der demonstrerer dette. Det gøres ved at analysere eksisterende systemer, afdække behov og ønsker hos brugerne, udvikle en prototype samt ved brugertest heraf.
Anvendelsen af kunstig intelligens breder sig med lynets hast i disse år, og mulighederne for at udnytte teknologien i landbrugsrådgivningen er oplagte. Informationsmængderne er overvældende og det kan være vanskeligt at finde det informationsmateriale eller de forsøg der giver svar på netop det spørgsmål man som landmand står med. Potentialet i den nye teknologi er, at den lynhurtigt kan finde den relevante information og give et fyldestgørende svar. Der findes allerede flere ’AI-konsulenter’ på markedet, som er udviklet til planteavl, og de almindelige AI-systemer som f.eks. ChatGPT kan også anvendes. En af de store udfordringer ved både de specialiserede landbrugssystemer og de generelle sprogmodeller er, at det ofte er meget generelle svar man får, og som regel er de efterfulgt af en opfordring til at kontakte en konsulent for yderligere information. Hvis man skal have et mere specifikt svar, kræver det meget input fra spørgerens side, og så bliver det ofte for besværligt at anvende.
I 2024 bliver artikler fra LandbrugsInfo samt LANDSFORSØGENE indlæst i en database med det formål at undersøge muligheder og begrænsninger i at anvende AI-baserede værktøjer på disse informationer. Det sker i projektet ’Så ny viden i marken’ (2024), støttet af Planteafgiftsfonden. Hvis det for alvor skal lykkes at anvende AI i rådgivningsmæssig sammenhæng, er der behov for at ’AI-konsulenten’ kan give meget specifikke svar. Det kræver detaljerede informationer om de emner der spørges om, men også om geografisk lokalitet, klimaforhold, jordbundsforhold og måske endda også kendskab til bedriftens marker, afgrødevalg, sædskifte, opnåede udbytter i tidligere år og meget mere. Dansk Markdatabase indeholder alle disse oplysninger, og hvis de kan udnyttes i en ’AI-konsulent’, i kombination med den mere generelle viden fra forskning og forsøg, kan det anvendes i et beslutningsstøttesystem som er datadrevet og faktabaseret ud fra forholdene på den enkelte bedrift. Det vil i givet fald være helt unikt i forhold til eksisterende systemer, da der ikke andre steder i verden findes så detaljerede bedrifts- og markdata som i Dansk Markdatabase. Det vil tillige spare landmanden for at levere input, idet alle disse informationer vil kendes af systemet når han har logget ind med sit bedriftsspecifikke login.
Projektet er opdelt i fire arbejdspakker. I arbejdspakke 1 (AP1) vil vi gennemføre en analyse af eksisterende AI-rådgivningssystemer på landbrugsområdet. I AP2 vil vi gennemføre workshops med landmænd og konsulenter for at afdække behovet og målrette udviklingen i forhold til brugernes behov. I AP3 vil vi udvikle en prototype med anvendelse af eksisterende data og ekspertise fra LandbrugsInfo, LANDSFORSØGENE og Dansk Markdatabase. Disse ressourcer indeholder værdifuld information om jordbundsforhold, sædskifte, sortsvalg, gødskning, planteværn, udbytte og klimatiske data, som er afgørende for udviklingen af en effektiv AI-rådgivningstjeneste. I AP4 vil vi teste prototypen hos brugerne.
Ved at gennemføre projekt "AI-konsulenten" håber vi at demonstrere, hvordan AI kan revolutionere planteavlsrådgivningen og bidrage til en mere bæredygtig og effektiv planteproduktion. Bedre og mere præcis rådgivning vil hjælpe landmænd med at optimere produktionen, og AI-drevne anbefalinger vil fremme mere bæredygtige dyrkningsmetoder ved at optimere ressourceanvendelsen og reducere miljøpåvirkningen. Desuden vil projektet være et skridt fremad mod digitalisering og teknologisk innovation i dansk landbrug, hvilket vil styrke sektorens konkurrenceevne.
Projektresultater: