Fastsættelse af kvælstofbehov i fremtidens udledningsbaserede kvælstofregulering

Projektansvarlig: Leif Knudsen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formålet med projektet er at forbedre landmandens økonomi under en kommende emissionsbaseret regulering og reducere kvælstofudvaskningen ved en mere præcis fastsættelse af kvælstofbehovet og beskrivelse af sammenhænge mellem tilførsel af kvælstof, udbytte og kvalitet – dvs. udarbejdelse af produktionsfunktioner.

Målet er, at resultatet af projektet skal give et væsentligt input til valg af virkemidler i den kommende emissionsbaserede regulering. I forhold til i dag, hvor tilførslen af kvælstof sker ud fra normer, vil kvælstoftilførslen i den emissionsbaserede regulering skulle afpasses efter, at udvaskningskravet overholdes. Der gennemføres en statistisk analyse af knap 800 forsøg i vårbyg og vinterhvede gennem de sidste 20 år med henblik på at kvantificere effekten på kvælstofbehovet af jordtype, udbytte og tilførsel af organisk stof i årene forud. Tilsvarende gennemføres en analyse af data af N-min-målinger i Kvadratnettet.

For yderligere at kvalificere datagrundlaget for, hvordan tilførsler af organisk stof skal indregnes i behovsfastsættelsen, udarbejder Aarhus og Københavns Universitet hver en udredning af, hvordan de på baggrund af kontrollerede forsøg og modelberegninger, kan beskrive omsætningsforløbet af organisk stof. Kvælstofbehovet i majshelsæd har været meget diskuteret ved normfastsættelsen igennem årene.

Overgødskning af majshelsæd efter kløvergræsser er udbredt og fører til en stor udvaskning. For at klarlægge eftervirkning af kløvergræs gennemføres 3 forsøg pr. år, hvor kvælstofbehovet i majshelsæd efter kløvergræs med varierende kløverprocent bestemmes. Der gennemføres 8-12 screeninger pr. år for eftervirkning i majshelsæd, hvor der er tilført varierende mængde organisk stof i årene forud.

Med udgangspunkt i AP 2,3 og 5.1 fastlægges sammenhængen mellem kvælstoftilførsel og udbytte og kvalitet på markniveau for de enkelte afgrøder. Ud fra disse sammenhænge (produktionsfunktioner) kan på markniveau beregnes udbytte, marginaludbytte og kvalitet (proteinindhold) ved forskellige kvælstoftilførsel.

Produktionsfunktionerne er et helt nødvendigt input til at optimere tilpasningen til den emissionsbaserede regulering. Der beskrives modeller for fastsættelse af kvælstofbehovet på markniveau.

For at formidle, hvordan kvælstofbehov kan fastlægges præcist, og hvor undergødskning kan bruges som virkemiddel i den emissionsbaserede regulering, afholdes årligt 1-2 webinarer for rådgivere og landmænd.

Effekten af projektet forventes at være en bedre økonomi for landmanden og en reduktion i kvælstofudvaskningen. En bedre behovsfastsættelse og bedre tilpasning til den emissionsbaserede regulering giver en merindjening på godt 250 mill. kr. pr. år. Effekten på kvælstofudvaskningen er beregnet til at være en reduktion på 1.125 ton kvælstof fra rodzonen pr. år.

Projektresultater: