Større majsudbytter med mindre udledning af kvælstof og klimagasser

Projektansvarlig: Martin Mikkelsen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Projektets formål er at sikre en bedre økonomi og mindre miljø- og klimamæssigt aftryk i majsdyrkningen, så majs fortsat kan bidrage til en økonomisk og bæredygtig mælkeproduktion i hele landet. Det gøres ved at udvikle og dokumentere nye gødsknings- og dyrkningspraksisser i majsdyrkningen.

Projektet består af syv arbejdspakker. I fire arbejdspakker fokuseres på at forbedre udnyttelsen af kvælstof og fosfor i gylle og handelsgødning, så der opnås et større udbytte med en mindre mængde kvælstof og fosfor.

Mindre tildeling af kvælstof reducerer kvælstofudvaskningen og effekten på klimaet. Den optimale kvælstofmængde findes med placeret gylle, som kan reducere den optimale kvælstofmængde betydeligt. Placering af gylle kan ske ved strip-till. Det undersøges, hvilken teknik, som løser opgaven bedst. Effekten af ny teknik til placering af en lille mængde startgødning testes. Der udvikles en model, som kan omfordele kvælstof mellem og indenfor majsmarker, så områder med mindst kvælstofbehov får mindst mængde kvælstof i gylle og handelsgødning. Tre arbejdspakker fokuserer på at forbedre dyrkningsteknik og -metoder, så et stort majsudbytte kan kombineres med en effektiv efterafgrøde, som kan tilbageholde kvælstof efter høst af majsen. Der testes ny teknik til såning af efterafgrøde i majs etableret ved strip-till, hvor planterester på jordoverfladen og hård jord mellem rækkerne kan udfordre såningen. Plantetallet, som bedst kombinerer et stort majsudbytte med en effektiv efterafgrøde, findes i typer af majssorter. Der afprøves elementer i regenerativt landbrug i majsdyrkningen, hvor jorden bl.a. skal holdes bevokset året rundt.

Det er nødvendigt, at udvaskningen af kvælstof reduceres, for at majsdyrkningen kan fastholdes i alle egne af landet. Beregninger viser, at det kan betyde 1.400 kr. pr. årsko svarende til 5.000 kr. pr. ha majs. Med disse tiltag forventes det på længere sigt at opnå en reduktion i kvælstoftabet på 1.000 ton kvælstof, en reduktion i klimaeffekten på 18.000 ton CO2 ækvivalenter og en forbedring af driftsresultatet på kvægbedrifter med 900 mio. kr.

Projektresultater: