Mere biokul til landbrugsjord

Projektansvarlig: Rikke Lykke Eriksen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formålet med projektet er at udbrede anvendelsen af biokul som klimavirkemiddel i landbruget. Dette opnås ved at afdække alternative anvendelsesmuligheder, vigtige forudsætninger, samt sikre faglig viden, herunder viden om effekter på jordbunden, og derigennem robust grundlag for anvendelse af biokul i dansk landbrugsjord.

Baseret på et udtalt behov for at undersøge effekterne af biokul på jord og afgrøder, er et centralt element i projektet at udvikle vidensgrundlaget relateret til biokuls jordforbedrende effekter gennem etablering af en ’platform’ af nye og eksisterende markforsøg. Platformen skal særligt understøtte det presserende behov for viden om langtidseffekter af biokul i landbrugsjord. Sideløbende undersøges desuden biokuls kalkningspotentiale. I relation til den praktiske anvendelse og håndtering af biokul i marken, er det vigtigt at biokul kan implementeres bredt. Derfor undersøges det, hvorvidt biokul kan spredes og indgå i forskellige dyrkningssystemer, herunder pløjefri dyrkningssystemer, samtidig med at alternative anvendelsesmuligheder for biokul i landbruget afdækkes og testes. Anvendelse af biokul som klimavirkemiddel i stor skala er, foruden manglende viden, udfordret af mangel på incitament hos den enkelte landmand. Vigtige forudsætninger for at biokul kan anvendes i stor skala er bl.a. at der kommer klarhed omkring regulering og lovgivning, sikker anvendelse, samt at der udvikles en grundig produktkarakterisering. Derfor følges udviklingen i lovgivning på området, samtidig med at arbejdet mod en standardiseret karakterisering og kvalitetssikring af biokul startes op i samarbejde med eksperter.

Under forudsætning af at de rette mængder biokul er tilgængelige, forventes det, at projektet bidrager til udbredelsen af biokul i landbruget, hvor der indenfor 1-2 år efter projektperiodens afslutning er tilført biokul på dansk landbrugsjord svarende til 16% (0,32 mio. ton CO2-ækv.) af landbrugsaftalens målsætning om en reduktion på 2 mio. ton CO2-ækv.

Projektresultater:

 

AP1

Artikel: Biokul som jordforbedring og gødning
Udgivet i landsforsøgene 2024

Artikel: Udbytter og rodvækst i forsøg med biokul
Markforsøget med biokul indarbejdet i underjorden på JB1-jord er videreført. 

Notat: Analyse af kalkningspotentialet for fem typer biokul og scenarieberegninger for praktisk anvendelse
Hvilke potentialer er der for at biokul kan erstatte/supplere jordbrugskalk

Notat: Beskrivelse af langvarige forsøg med biokul
Notat: En beskrivelse af videreførte Landsforsøg med biokul til undersøgelse af forskellige biokulprodukters langvarige effekter på jord og afgrøder.

Notat: Biokuls kalkningseffekt
NotatBiokul, produceret ved pyrolyse af biomasse, har potentiale til at fungere som kalkningsmiddel i landbrugsjord grundet dets høje pH-værdi

Notat: Vigtige elementer i langvarige biokulforsøg
Notat: I et temamøde med universiteterne (KU og AU) blev vigtige elementer, der skal indtænkes i de langvarige forsøg med biokul afdækket.

Præsentation: Biochar application on agricultural soils in Denmark
Presentation at Danish Pyrolysis & Biochar Forum

Præsentation: GRObund 2024 & biokulforsøg
Præsentation til FRDKs fagdag

Præsentation: Implementering af biokul i landbruget og hvorfor det er interessant
Præsentation: Hvordan kan anvendelsen af biokul i landbrugsjord skabe værdi for både landmænd, virksomheder og samfundet?
 
  
AP2
 
Artikel: Anvendelse af biokul kan ske ud fra meget forskellige formål. Set fra et teknisk perspektiv er vi nødt til at definere formålet med udbringning af biokul, før vi vælger teknik til udbringning på eller i landbrugsjorden. 

Notat: Podning af biokul
Uden at kunne demonstrere en agronomisk signifikant effekt af biokul er det svært at forstille sig en bred adoption af brug af biokul blandt danske landmænd, medmindre der følger økonomisk kompensa-tion med. Men, som norske forskere også peger på, er det måske muligt at forbedre den agronomi-ske gevinst ved at pode biokullet med f.eks. et gødningsprodukt. 

Oversigtsartikel: 6 alternative anvendelsesmuligheder for biokul i jorden
Biokul er mere end et klimavirkemiddel. Det kan potentielt binde næringsstoffer, reducere forurening, forbedre jordens vandbalance og meget mere.


 
AP3

Artikel: Er det helt sort at satse på biokul?
Biokul skal lagre 300.000 ton CO2-ækvivalenter om året fra 2030. Det er ambitionen for den grønne trepart. Men i kølvandet på den beslutning har flere organisationer kritiseret virkemidlet, som de mener, vi ikke ved nok om. 

Deltagelse i ISTRO-konference i Virginia, USA
Den 22. Internationale Soil Tillage Research Organisation (ISTRO) konference fandt i år (2024) sted i Virginia Beach, USA, og dannede rammen for mødet mellem primært forskere, men og-så rådgivere, med fokus på jordbearbejdning og markteknik og disses relation til jordens sundhed, miljøet, arealanvendelse og afgrødeproduktion

Podcast: Biokul: Fra Amazonas til dansk landbrug
Afsnit 1 af 2 

Podcast: Biokul: Fra Amazonas til dansk landbrug
Afsnit 2 af 2

Præsentation: Business case of pyrolysis
Presentation at Danish Pyrolysis & Biochar Forum

Præsentation: Gældende regler for udbringning af biokul på landbrugsjord
Præsentation til møde med Region Midtjylland d. 19. juni 2024

Reglerne for anvendelse af biokul på landbrugsarealer i 2025
Hvis biokul skal anvendes som gødning eller jordforbedringsmiddel på landbrugsjord, så skal der fortsat en §19-godkendelse til fra kommunen, før det er tilladt at udbringe biokul på marken.

Video: Hvordan kan biokul hjælpe dansk landbrug med at nå sine klimamål? 
Biokul er en lovende løsning til at reducere landbrugets samlede udledning af drivhusgasser signifikant inden 2030. Udover at binde kulstof i jorden i århundreder, kan biokul potentielt forbedre jordens frugtbarhed og mindske risikoen for udvaskning. Se vores video og få indsigt i, hvorfor biokul er et vigtigt virkemiddel i kampen for et grønnere Danmark! 

Video: Ta' med på besøg på to af Danmarks nye pyrolyse-anlæg
Pyrolyse er en del af Den Grønne Trepart, og opskaleringen er allerede i gang flere steder i landet.

Notat: Beskrivelse af laboratorier, der udbyder analyser af biokul
Biokul er en samlet betegnelse for materialer, der er fremstillet ved pyrolyse af biomasser.

Notat: Møde om karakterisering af biokul
Møde med DTU, Institut for Kemiteknik og SEGES Innovation

Notat: Oversigt over fysiske/kemiske parametre, der er relevante for biokul i en certificeringssammenhæng og i et dyrkningsperspektiv
Biokul er en paraplyterm, der dækker over kulstofrige produkter fremstillet ved pyrolyse af biomasse.

Notat: Workshop om værdikæden og markedet for pyrolyse og biokul
Fokus på værdikæder, klimakreditter og incitamenter for landmænd og virksomheder, med diskussioner om standarder, markedspotentiale og klimakommunikation.

Andet

Opslag på div. Sociale medier for 2024
Facebook og linkedin