Digital jordbundskortlægning ud fra satellit og sensordata (DIGIJORD)

Projektansvarlig: Leif Knudsen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formålet er at reducere tab af næringsstoffer og klimagasser og opnå en bedre næringsstofudnyttelse til gavn for det omgivende miljø og landmandens økonomi.

Målet er at udvikle digitale kort med høj opløsning for organisk stof, tekstur, afdræningstilstand og strukturindeks for hovedparten af landbrugsarealet og demonstrere brugen til miljømæssige og agronomiske formål.

Projektet er et GUDP-projekt, hvor der alene søges støtte til medfinansiering af SEGES aktiviteter.

Ud fra modellering med jord- og plantemodellen DAISY identificeres de perioder mellem 2016 og 2020, hvor variationen i væksten indenfor en mark kan forventes at skyldes varierende jordbundsforhold. Det gælder f.eks. perioder med tørke, hvor variationer i væksten er knyttet til jordens vandholdende evne og dermed til lerindholdet i jorden. Plantevæksten kan løbende beskrives med vegetationsindekser beregnet ud fra satellitbilleder. Variationen i jordbundsparametre beskrives ud fra en statistisk analyse af udviklingen i satellitmålt vegetationsindeks og forskellige jordbundsparametre for arealer, hvor der findes målte jordbundsdata. Andre indeks, der måler farveforskelle på bar jord, søges anvendt til en mere detaljeret kortlægning af organisk stof. Et indeks for jordens struktur beskrives ud fra variationer i fremspiringshastigheden målt med satellit.

Det forventes, at der ved at inddrage satellitdata i kortlægningen kan beregnes kort, der med en langt større opløsning end i dag, kan beskrive variationen i organisk stof, tekstur, afdræningstilstand og strukturindeks. De nye højopløselige digitale jordbundskort vil blive demonstreret ved at anvende dem til beregning af variationen i kvælstofudvaskning indenfor og mellem marker, variationer i jordens kulstofbindingskapacitet samt ved en forbedret kalkningsalgoritme. De digitale jordbundskort kan anvendes til at målrette indsatsen for at reducere klima-, kvælstof- og fosforbelastningen fra landbruget og samtidig forbedre udbyttet ved at differentiere dyrkningen mellem marker og indenfor marken ud fra kortene.

Projektresultater:

AP4

Afprøvning af sensor i DIGiJORD
Præsentation ved projektmøde i projektet DIGIJORD.

Nye og meget mere præcise jordbundskort er på vej
Artikel i magasinet Mark oktober 2022.

Sammenligning af jordprøveudtagning efter grid-princippet og efter SoilOptix
En kortlægning af jordens tekstur, reaktionstal og næringsstofindhold viser, at en traditionel udtagning af jordprøver i grid og kortlægning med SoilOptix er lige nøjagtige.

Sammenligning af jordprøveudtagning efter grid-princippet og efter SoilOptix
Show til plantekongres 2023

Test af ny metode til at kortlægge jordens ler- og næringsstoffer
Artikel i magasinet Mark oktober 2022.

SoilOptix
Artikel i Landsforsøgene 2022.

Traditionel jordprøveudtagning i DLBR-systemet er fuldt ud lige så godt som SoilOptix metoden
Danish Agro har i en pressemeddelelse den 6. september brugt en undersøgelse, som SEGES Innovation har gennemført i samarbejde med Danish Agro, til at promovere SoilOptix-metoden.

AP5

Forbedring af kalkalgoritme
Notat om analyse af VKST forbedring af kalkalgoritme.