Etablering af lokal nøddeproduktion som en del af et klimavenligt landbrug (Local Nuts)
Projektansvarlig: Mette Damborg Hansen
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Formålet med denne ansøgning er at igangsætte en klimavenlig nøddeproduktion i Danmark til at dække den stigende efterspørgsel på lokalt producerede nødder. Målet er at dokumentere, at det er muligt at etablere en lokal nøddeproduktion, der både reducerer landbrugets klimaaftryk og samtidig er økonomisk rentabel for alle led i fødevareværdikæden.
Projektet gennemføres i 3 arbejdspakker, som går på tværs af konventionel og økologisk dyrkning. Aktiviteter i projektet indbefatter:
- Opbygning og videreudvikling af en vidensbase for barrierer og potentialer for en klimavenlig produktion af lokale nødder, herunder oprettes en ERFA gruppe, der samler interessenter på området
- Egnede sorter af hassel, valnød og kastanje kortlægges og forskellige dyrknings- og høstteknikker afprøves
- Afprøvning af forskellige dyrkningskoncepter og vurdering af udbyttepotentialet, som kan danne baggrund for rådgivning af landmænd - Gennemførelse af livscyklusanalyse (LCA) og product environmental footprint (PEF) pilotstudie og beregning af business case
- Projektets viden og resultater samles, demonstreres og formidles bredt for at sikre vidensopbygning, vidensdeling og udvikling i hele fødevareværdikæden
Effekten af projektet er, at etableringen af en lokal nøddeproduktion vil kunne erstatte 80% af de importerede hasselnødder, valnødder og kastanje, og dermed skabe arbejdspladser og øget indtjening i landbruget. På kort og mellemlang sigt forventes en lokal nøddeproduktion at reducere ca. 5.500 tons CO2-eq drivhusgasemissioner.
Projektresultater:
AP1
Kick-off i projekt Local Nuts
LinkedIn opslag om projektet, der opfordrer alle interesserede i projekt Local Nuts om at tage kontakt til projektlederen.
Lyt til podcasten om potentialer og barrierer for dansk nøddeproduktion
Er det "nuts" at dyrke nødder kommercielt i Danmark - eller kan der være big business i at "knække" koden til nøddedyrkning? I en ny podcast giver SEGES Innovation og Københavns Universitet deres svar på spørgsmålet om nøddebranchen og diskuterer potentialet for gode danske nødder. Lyt til podcasten her.
Idekatalog fra studietur til Italien
Er du interesseret i at dyrke nødder kommercielt og bæredygtigt, så læs idekataloget fra studieturen til Piemonte i Italien her.
Notat om barrierer og potentialer for lokal bæredygtig nøddeproduktion
På baggrund af 4 interview fra lokale nøddeproducenter er der udarbejdet et notat over barrierer og potentialer for at etablerer en bæredygtig nøddeproduktion i Danmark.
Opslag på SEGES LinkedIn
Er det "nuts" at dyrke nødder?
Opslag på LinkedIn
Er du interesseret i at dyrke nødder kommercielt og bæredygtigt, så lyt til vores podcast her.
Podcast om potentialer for en klimavenlig lokal produktion af nødder i Danmark
Er det "nuts" at dyrke nødder kommercielt i Danmark - eller kan der være big business i at "knække" koden til nødde-dyrkning? I en ny podcast giver SEGES Innovation og Københavns Univeristet deres svar på spørgsmålet om nøddebranchen og diskuterer potentialet for gode danske nødder. Lyt til podcasten her.
Video om potentialerne for en klimavenlig lokal produktion af nødder i Danmark
Se teaser om potentialerne for en klimavenlig lokal produktion af nødder i Danmark.
AP2
Dyrkningsvejledning
Storfrugtet hassel podet på tyrkisk hassel.
Rapport om podet hassel
Podning af storfrugtet hassel på tyrkisk hassel.
AP3
Mål og scope for livscyklusanalyse af en bæredygtig og kommerciel nøddeproduktion i Danmark
Rapporten beskriver hvordan en klimavenlig lokal nøddeproduktion kan etableres på den mest skånsomme måde, i forhold til både klima, biodiversitet og andre miljøparametre. LCAén omfatter seks modelleringsscenarier bestående af konventionelle og økologiske produktionssystemer for valnødder, hasselnødder og kastanjer.