Bestemmelse af kvælstofbehov i landbrugsafgrøder

Projektansvarlig: Kristian Furdal Nielsen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formålet er at forbedre og optimere kvælstofudnyttelsen i den enkelte mark ved at ramme det økonomisk optimale kvælstofniveau så præcist som muligt, så landmandens indtjening forbedres og risikoen for kvælstofudvaskning minimeres.

Målet er at sikre, at danske landmænd har kvælstofnormer, som er baseret på det økonomisk optimale kvælstofbehov, og ved at finde robuste og præcise metoder til behovsfastsættelse, der er mulige at implementere i rådgivningen.

Aktiviteterne vil bestå af tre arbejdspakker:

1. Forsøgsserier med stigende kvælstofmængder, hvor der måles med sensorer og dronebårne kameraer for at teste og forbedre kvælstofmodeller. En del af forsøgene placeres på humusjord for at forbedre behovsfastsættelsen på denne jordtype.

2. Undersøgelser af hvordan der skaffes brugbare biomassekort, når der ikke findes skyfrie sattelitbilleder på tidspunktet for behovsfastsættelsen. Her ønskes machine learning og historiske satellitbilleder samt nye målte parametre fra andre satellitter end Sentinel 2 anvendt. Hermed kan indtil nu ukendte sammenhænge findes.

3. Erfaringsopsamling og – udveksling med lokale rådgivningscentre omkring kvælstofmodeller og deres brugbarhed i rådgivningen.

Effekter af projektet vil være, at kvælstoftildelingen i landmændenes marker vil være tættere på det økonomiske optimum. Dermed forbedres landmandens økonomi og udvaskningsrisikoen reduceres.

Projektresultater:

AP1

Hvad er N-behovet på humusjorde?
Artikel i MARK 4, 2022, Månedens forsøg: Sidste år var kvælstofbehovet i forsøg lavere end N-normen på humusjorde - til trods for at normen blev sænket til dyrkningsåret 2021.

Ny metode til at bestemmer rapsens N-behov til foråret
Artikel i MARK 12.

Tilpasning af N-behov til ændrede prisforhold
Ændrede prisrelationer for afgrøder og kvælstof påvirker N-behovet. Præsentationen anviser måder for landmænd til tilpasninger til dette.

 

AP2

Foreløbigt kvælstofmineraliseringspotentialekort
Notat om første version af et kvælstofmineraliseringspotentialekort med visning af kortet på udvalgte marker.

Nye kvælstofmodeller til vinterraps
Indlæg på Plantekongres 2023.

 

AP3

Bestemmelse af kvælstofbehov i landbrugsafgrøder
Præsentation af demoejendomme og demomarker med kvælstofforsøg

Er det dyrt at undergødske kraftige vinterrapsmarker?
Den økonomiske risiko ved eventuel undergødskning af kraftige rapsmarker er lav, så derfor bør man ikke "forsikringsgødske". 

Gødskning af vinterraps i foråret 2022
Den kraftigt udviklede vinterraps i efteråret betyder, at kvælstofbehovet i foråret sandsynligvis er lavere end normalt. 

Gødskningstildeling i tørt vejr
Maj måned byder for mange på gødningstildeling i eksempelvis vinterhvede og vårbyg. Men hvordan forholder du dig til det tørre vejr, vi oplever i dette forår. 

Hvornår skal vinterhvede have gødning?
Første tildeling af kvælstof til vinterhvede skal normalt ske ved begyndende vækst. Det er vigtigt at vinteren er overstået og jorden ikke er snedækket eller frosset dybt. I år er hvedemarkerne relativt kraftige fra efteråret, så derfor bør man prioritere en lidt mindre andel af kvælstoftilførslen ved første tildeling.

Kvælstofbehov i landbrugsafgrøder og præcisionsjordbrug
Præsentation - erfragruppe for konsulenter

Kvælstofstrategi til vinterbyg
Første kvælstoftildeling i vinterbyg skal ske ved begyndende vækst. I 2022 bør man reducere kvælstofmængden ved første tildeling, da afgrøderne generelt er kraftige i væksten.

Kvælstofstrategi til vinterrug og triticale
Første kvælstoftildeling i vinterrug og triticale skal ske ved begyndende vækst. I kraftigt udviklede marker, bør en lidt lavere mængde udbringes ved første tildeling end normalt.

Virkning af urea tilsat ureaseinhibitorer
I flere forsøg har virkningen af urea tilsat ureaseinhibitorer ligget på linje med virkningen af ammoniumnitrat-baserede gødninger i vinterhvede. Vær dog opmærksom på spredbarheden.

Webinar om ny model for gødskning af raps
Torkild Birkmose fortæller om en ny model til beregning af kvælstofbehov i vinterraps