Særlig indsats om facilitering af kollektive virkemidler – ”Udtagningskonsulenter”

Projektansvarlig: Simon Rosendahl Bjorholm

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Projektets formål er at udtage og vådgøre så mange lavbundsjorder som muligt og etablere frivillige kollektive miljøvirkemidler, som vedtaget i forbindelse med Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug (Landbrugsaftalen, 2021). Dette gøres ved, at udtagningskonsulenterne skal skabe øget interesse blandt lodsejere for at indgå i udtagningsprojekter og agere bindeled til kommuner, Vandoplandsstyregrupper og andre aktører samt drive opstarten af projekterne.

Aktiviteter: Udtagningskonsulenterne gennemfører en landsdækkende, opsøgende indsats blandt lodsejere, der har mulighed for at indgå i udtagningsprojekter, med information om ordningerne, herunder krav og forpligtelser, man som tilsagnshaver skal leve op til. I dialog med kommuner,

Vandoplandsstyregrupper (VOS’er), Naturstyrelsen og andre aktører koordinerer udtagningskonsulenterne indsatsen, så det er de mest optimale projekter, der gennemføres. Med dette projekt videreføres og opskaleres de aktiviteter, der gennemføres i 2023 i projektet ”Konsulentordning om facilitering af kollektive virkemidler – ”Udtagningskonsulenter””. Det omfatter bl.a. udtagningskonsulenternes indsats med at sikre etablering af minivådområder samt at understøtte den indledende dialog for større projekter på forespørgsel fra kommune eller Naturstyrelsen. I forhold til udtagningsprojekter, som lodsejerne selv kan søge tilskud til, hjælper konsulenterne med ansøgningen.

Der gennemføres den nødvendige facilitering af den lokale indsats, som sikrer, at udtagningskonsulenterne kan udføre opgaverne. Der ydes support i forbindelse med anvendelsen af IT-værktøjer, analyser og vejledningsmaterialer. Der leveres herudover ekspertbistand for at sikre, at eventuelle problemer bliver håndteret. Derudover gennemføres en landsdækkende kommunikationsindsats for at skabe opmærksomhed om indsatsen.

Effekten af udtagning af lavbundsjorde er reduktion af landbrugets udledning af klimagasser, og effekten af etablering af frivillige kollektive miljøvirkemidler er reduktion af landbrugets tab af næringsstoffer til vandmiljøet.


Projektresultater:

 

AP2

5 fysiske teammøder
Beskrivelse af 5 fysiske møder i de forskellige teams forskellige steder i landet.

 

AP4

Der er behov for alle mand på dæk
Artikel i Djurslands Landboforenings medlemsblad, december 2023.

Udtagning af lavbundsjorder - det er nu, du skal være med
Artikel i LHN Magasinet nr. 2, 2023.

Samlet afrapportering af to videoer
Landinspektøren om arbejdet med minivådområder og entreprenøren om arbejdet med minivådområder.

 

AP5

21 kollektive opstartsmøder
Samlet oversigt over 21 kollektive opstartsmøder.