Konsulentordning om facilitering af kollektive miljøvirkemidler ”Oplandsproces”
Projektansvarlig: Irene Asta Wiborg
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion:
Formål
Projektets formål er at etablere de frivillige kollektive miljøvirkemidler, som blev vedtaget i forbindelse med Fødevare- og landbrugspakken, der gav danske landmænd lov til at gøde økonomisk optimalt.
Mål
Målet er, at oplandskonsulenter skal sikre dialog og samarbejde mellem landmænd, landbrugsforeninger, kommuner og andre interessenter, så der etableres de planlagte kollektive miljøindsatser som minivådområder og vådområder.
Aktiviteter
Oplandskonsulenterne koordinerer den lokale indsats med kontakt og formidling til kommuner, landbrugsforeninger, grønne organisationer m.fl. og ved 1:1 kontakt til de landmænd, der har mulighed for at etablere kollektive virkemidler på deres bedrift. Oplandskonsulenterne kortlægger potentialerne og hjælper landmænd med at søge tilskud til kollektive virkemidler og gennemføre tiltagene.
Oplandskonsulenterne hjælper med etablering af minivådområder med tilsagn fra 2019 og 2020. Herudover forbereder oplandskonsulenterne nye minivådprojekter til ansøgning om tilskud i 2021.
Den opsøgende indsats er bl.a. baseret på afholdelse af arrangementer Åbent minivådområde, hvor landmænd fungerer som ambassadører for indsatsen og deler erfaringer fra projektgennemførelsen. Som en anden væsentlig del af den opsøgende indsats holder oplandskonsulenterne kollektive opstartsmøder for grupper af landmænd, der har jord inden for et vandopland.
Herudover igangsætter oplandskonsulenterne i 2021 en øget indsats med facilitering af vådområder og lavbundsprojekter i samarbejde med kommunerne på baggrund af beslutninger og anbefalinger fra Den nationale styregruppe for de kollektive kvælstofvirkemidler. Herved opnås både en effekt i forhold til næringsstoffer og klima.
Effekter
Der forventes med det ansøgte beløb at kunne håndteres i størrelsesordenen 200 projekter med etablering af minivådområder, der vil kunne levere en kvælstofeffekt på ca. 100 ton N årligt.
Herudover forventes der at blive videreformidlet potentiale for etablering af vådområder eller lavbundsprojekter til kommuner, Vandoplandsstyregrupper og Naturstyrelsen, der efterfølgende kan beslutte at gennemføre disse.
Projektresultater:
AP4
Hæfte: Den ærlige snak om etablering af minivådområder
I denne folder får du inspiration, erfaringer og gode tips til, hvordan du med etableringen af et minivådområde kan bidrage til at forbedre vandmiljøet i dit lokalområde.
AP5
Oversigt over kollektive opstartsmøder eller tilsvarende informationsarrangementer