Udvikling af miljøvenlige dyrkningssystemer med mere vintersæd - MAXKORN
Projektansvarlig: Leif Hagelskjær
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Projektets formål er at øge kornudbyttet og finde det optimale såtidspunkt for vintersædssorterne uden at gå på kompromis med miljøpåvirkningen. Det skal gøres ved at udvikle dyrkningssystemer med mere vinterkorn kombineret med mellem- og efterafgrøder, og hermed øge kornudbyttet og den samlede biomasseproduktion samtidig med at kvælstofudvaskningen fastholdes lav. Derudover udvikles en metode til at vurdere vintersædssorternes optimale såtidspunkt ved supplerende bedømmelser og målinger i den eksisterende sortsafprøvning. Projektet er delt i fem arbejdspakker (AP).
I AP1 gennemføres en vidensyntese vedr. dyrkning af vintersæd i lande med et klima, der er sammenligneligt med det vi kan forvente i Danmark, herunder modeller til bestemmelse af optimalt såtidspunkt, og bedømmelser til karakterisering af sorters egnethed til henholdsvis tidlig og sen såning.
I AP2 og 3 prøves i hvede og rug kombinationer af såtid i korn og efterafgrøder. Der anlægges 3-5 forsøg på lerjord og sandjord med hhv. vinterhvede og -rug, med kombinationer af mellem- og efterafgrøder. Kornet sås ved henholdsvis tidlig, normal og meget sen såtid, og kombineres med henholdsvis ingen efterafgrøde, mellemafgrøde og efterafgrøde. Forsøgene anlægges med sorter, der er egnede til henholdsvis tidlig og sen såning, samt med og uden startgødning. Der måles udbytte af korn, halm og efterafgrøde. Den potentielle kvælstofudvaskning belyses ved N-min i efteråret.
I AP4 og 5 udvikles en metode til vurdering af vinterhvede og -rugsorters optimale såtidspunkt. Metoden skal på en billig og effektiv måde kunne vurdere de enkelte sorters optimale såtidspunkt under danske forhold. Metoden søges udviklet baseret på eksisterende og nye data fra forsøg, og brugt i den eksisterende sortsafprøvning, hvor der suppleres med ekstra bedømmelser. Projektet forventes at bidrage med et øget kornudbytte, og dermed en bedre driftsøkonomi, i kraft af dyrkning af mere vintersæd, som yder et højere udbytte end vårsæd, samtidig med at tabet af næringsstoffer holdes uændret eller mindskes.
Projektresultater:
AP1
Karakterisering af vinterhvedesorter med hensyn til deres optimale såtidspunkt
I notatet beskrives faktorer og egenskaber i vinterhvedesorter der kan være afgørende for deres egnethed til henholdsvis tidlig og sen såning under danske forhold.
Notat fra studietur til Sverige
I Sverige er der ofte koldere vintre og mere sne end der normalt ses under danske forhold. Derfor blev der besøgt forsøg med sorter af vinterhvede og vinterrug syd for Vänern, dette område blev valgt fordi det ligger lidt nordligere end Danmark men samtidig ikke så nordligt, at der er for stor forskel på daglængde mm. i forhold til Danmark.
AP2
Såtider og efterafgrøder
4 forsøg med såtider og mellem- og efterafgrøder i vinterhvede sammenlignet med vårbyg.
Såtidspunktets betydning for udbytte i vintersæd
Plantewebinar 2024.
AP3
Såtider og efterafgrøder
4 forsøg med såtider og mellem- og efterafgrøder i rug sammenlignet med vårbyg.
AP4
Aksstælling med droner
Metodeudvikling til akstælling med droner.
Computer vision based spike counting
Notat om akstælling.
Hvad viser sorts- og såtidsforsøgene i vinterhvede om sorternes robusthed overfor tørke?
Indlæg på Plantekongres 2024.
Gule blade i vinterhvede
Den udbredte optræden af gule blade kan måske forklares ved en dårligere rodudvikling som følge af perioder med fugtige og vandmættede forhold.
Indlæg: Yield and quality in winter wheat
Indlæg på AU, marts 2024.
Planteaften - Er gylle guld?
Indlæg ved forsøgsaften på Ytteborg.
Såtid i vinterhvedesorter
5 forsøg med tidlig og sen såning af vinterhvedesorter.
Yield and quality in winter wheat - indlæg
Indlæg på KU, september 2024.
AP5
Computer vision based spike counting
Notat om akstælling.
Såtid i vinterrugsorter
5 forsøg med tidlig og sen såning af vinterrugsorter.