Dyrkning af proteinafgrøder med lavt miljø- og klimaaftryk til fremtidens klima (klimaprotein)

Projektansvarlig: Maxie Skalshøi

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formålet med projektet er at reducere landbrugets klimaaftryk ved at opnå en øget stabil produktion af protein i Danmark med proteinafgrøder, der har høj kvalitet, lavt klima- og miljøaftryk, og som er tilpasset et klima med flere tørkeperioder. Det kan opnås ved at udvikle robuste, dyrkningssikre sorter af hestebønner og kløvergræsblandinger, som er tolerante overfor tørkeperioder og har en høj proteinkvalitet og et reduceret klima- og miljøaftryk pr ha. og pr. kg. produceret protein. Klimapåvirkningen ved proteinproduktion kan mindskes ved at øge den lokale produktion af protein. Dyrkningen af proteinafgrøder i Danmark begrænses af tørkeperioder, og specielt hestebønner og hvidkløver er følsomme overfor tørke. Rødkløver er en anden relevant proteinafgrøde, men denne er udfordret af lav proteinkvaliteten. Rodudviklingen i hestebønner og hvidkløver undersøges henholdsvis ved hjælp af rodrør i RadiMax-faciliteten (AP2) og i rodbokse (AP1).

I rodboksene fokuseres på den hurtige rodudvikling, hvor rodudviklingen over en længere periode undersøges ved hjælp af de to andre metoder. Undersøgelserne skal identificere forskelle på rodudvikling og tørketolerans i forskellige hestebønnesorter samt kløvergræsblandinger. Resultaterne bruges direkte af danske forædlere til at udvælge krydsningsforældre til udvikling af nye mere robuste sorter. Herudover laves i AP3 en analyse af proteinkvaliteten af forskellige rødkløver genotyper, som på samme måde bruges til udvikling af nye sorter. Derudover udvikles genetiske redskaber, som bruges i forædlingen. Det gøres ved at identificere de gener, som koder for de forskelle i kvalitet og rodudvikling der findes ved screeningerne. Projektet sigter mod klimatilpasning, men har også direkte effekt på klimabelastningen. Der vil kunne produceres et højere udbytte og mere lokalt produceret protein pr. ha, hvilket forventes at reducere klimabelastningen med 83.000 tons CO2-ækv. pr. år. Derudover forventes projektet at bidrage til at øge arealet med proteinafgrøder, hvilket vil reducere belastningen yderligere med 160.000-260.000 tons CO2-ækv. pr. år.

Projektresultater:

AP1

Konferenceposter: rodarkitektur og tidlig rodudvikling
Semi-automatiseret billedanalyse og genom-wide associationsstudier af rodarkitektur og tidlig rodudvikling i fababønner og hvidkløver. Poster præsentation til Eucarpia konferencen i Leipzig.

Opslag efter afslutningsmøde 2024
Opslag på LinkedIn om den afsluttende Workshop i projektet i 2024.

Projektpræsentation for Konkurrencedygtig Planteproduktion
Præsentation fra COD/DAKOFO om projektets baggrund og forløb til KDP.

Rapport om arbejde med rodarkitektur og tidlig rodudvikling
Rapport om metoder og forsøgs design til undersøgelse af rodarkitektur og rodudvikling i hestebønner og hvidkløver.

AP2

Notat om validering af vandsensorer
Beskrivelse af validerings processen og resultaterne fra vandsensorerne installeret i Radimax.

RadiMax forsøg med sorter af hestebønne og hvidkløver, 2024
I 2024 blev der gennemførrt forsøg i RadiMax anlægget. Notatet beskriver baggrund og metoden.

Rod phenotyping af hestebønner - Rapport
Identificering nye metoder til at forædle proteinafgrøder, som er mere robuste overfor tørke. Screening resultater af 20 udvalgte sorter af foderhestebønne (Vicia faba) for dyb rodvækst, biomasseproduktion og tørkerelateret stress.

Workshop-præsentationer
Arbejdspakkernes afsluttende præsentationer om arbejde i 2024.

AP3

Karakterisering af rødkløverlinjer: Proteinindhold og polyfenoloxidase-aktivitet
Rapporten er en del af projektet ”Dyrkning af proteinafgrøder med lavt miljø- og klimaaftryk til fremtidens klima (klimaprotein)”, som fokuserer på landbrugets klimapåvirkning, og hvordan den kan reduceres ved at udvikle lokale proteinkilder.

Notat om karakterisering af rødkløver
Som en del af projektet blev 100 rødkløverlinjer undersøgt for proteinindhold og PPO-aktivitet. 20 linjer blev dyrket på DLF-markerne, og 80 i drivhuse i Skejby.

 Vurdering af potentialet for at udvikle rødkløver med høj proteinkvalitet
En vurdering af Stig Uggerhøj Andersen (AU) og Niels Roulund (DLF) af udviklingspotentialet for de i projektet undersøgte rødkløverlinjer i hensyn til proteinindhold og - kvalitet samt PPO-aktivitet.