Klimaeffektive efterafgrøder
Projektansvarlig: Randi Wiborg Hansen
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Projektets formål er at reducere lattergasudledningen og øge kvælstofudnyttelsen fra efterafgrøder, ved at bruge efterafgrøder til biogasproduktion eller til fiberproduktion på arealer, hvor det er økonomisk rentabelt. For efterafgrøder gøres det ved at kvantificere omkostningerne ved produktion af biogas og fiber på forskellige bedriftstyper samt at udarbejde en vejledning til produktion og høst af efterafgrøder. Ti procent af den samlede lattergasudledning fra landbruget udgøres af udledning fra planterester, og med et mål om et klimaneutralt fødevareerhverv i 2050 er det derfor nødvendigt at reducere udledningen.
Den største udledning sker fra friske planterester, og ved at fjerne biomassen fra efterafgrøderne vil lattergasudledningen reduceres. Den høstede biomasse kan bruges til produktion af biogas. Forsyningen af biomasse til biogas er netop nu højaktuel, hvor Danmark ønsker at være uafhængige af energi fra Rusland. En anden mulighed er at udnytte efterafgrøden til produktion af fiber til produktion af tøj og isoleringsmateriale. For at kvantificere potentialet gennemføres tre markforsøg på forskellige bedriftstyper, hvor biomassen af forskellige efterafgrødeblandinger høstes. Der indgår både tilførsel af gødning og udsåning af kvælstoffikserende arter. Biomassen af efterafgrøden måles i efteråret for at finde det optimale høsttidspunkt. I ét af forsøgene måles emissionen af lattergas i løbet af efteråret. På en eller flere af ejendommene demonstreres forskelligt udstyr til at høste større mængder biomasse.
Der udføres biogasforsøg for at kvantificere biogaspotentialet og dermed den økonomiske værdi af biomassen. På baggrund af den viden der opnås i markforsøg og demonstrationer, udarbejdes en konkret vejledning til produktion af efterafgrøder til biogas. Derudover laves en økonomisk analyse af potentialet, og omkostningen pr. reduceret CO2-eq beregnes for forskellige bedriftstyper. Projektet forventes at reducere landbrugets klimaaftryk med ca. 325.000 ton CO2-eq pr. år. Dette sker, fordi der produceres biogas, som erstatter naturgas, og fordi en større andel af kvælstoffet fra efterafgrøderne gøres plantetilgængeligt.
Projektresultater:
AP1
Dyrkning og høst af efterafgrøder til biogas
Mulighederne for at dyrke efterafgrøder til biogasproduktion udfordres af lave udbytter og lav forsyningssikkerhed. Dog kan flere tiltag forbedre etableringen af efterafgrøder og dermed øge udbytte og forsyningssikkerhed.
Efterafgrøder på marker med stort kvælstofoverskud og lave udbytter
Årets vækstsæson har været udfordrende med meget nedbør, våde marker og sen etablering af afgrøder, hvilket har reduceret udbytte potentialet. Hvor afgrøderne ikke har udviklet sig optimalt, bør efterafgrøder overvejes, især ved store kvælstofoverskud.
Efterafgrøder til biogas – markforsøg 2024
Notat om markforsøgene i 2024
Håndbog til dyrkning af efterafgrøder til projektloggen
Mulighederne i at dyrke efterafgrøder til biogasproduktion er udfordret af lave udbytte og generelt lav forsyning sikkerhed. Der er dog en række tiltag, der gør det muligt både at sikre en bedre etablering af efterafgrøderne, og dermed også øge både udbytter og forsynings sikkerhed
LinkedIn-opslag om podcast
LinkedIn-opslag om udgivelsen af podcast
Notat, Efterafgrøder til biogas –spørgeundersøgelse hos landbrugere
Undersøgelse om høst og opbevaring af biomasse, samt motivation for at høste efterafgrøder til biogas hos landbrugere
Podcast om klimaeffektive efterafgrøder
Kunne det skabe værdi for både klimaet, miljøet og vores energiforsyning, hvis vi høstede efterafgrøderne og anvendte dem til biogasproduktion? "
Artikel i fagmagasinet Mark, Juli 2024
AP2
Potentialet i efterafgrøder til dansk biogasproduktion
Efterafgrøder er en biomasse med stort potentiale, som hidtil har været uudnyttet i dansk biogasproduktion. Med de store arealer, der dyrkes i Danmark, kunne høst og udnyttelse af efterafgrøder markant reducere CO2-udledningen. Selvom lave udbytter kan medføre øgede omkostninger, rummer efterafgrøder en stor mulighed for at fremme den grønne energiproduktion.
AP3
Dyrkning af hamp som efterafgrøde til biogas
Vurdering af potentialet af hamp som efterafgrøde til biogasproduktion, og økonomisk analyse af påkrævede hampudbytter
Hamps potentiale som efterafgrøde i Danmark
Vurdering af hamps potentiale som efterafgrøde i Danmark på baggrund af markforsøgene i 2023 og 2024