Ressourceeffektiv grundvandsindsats – til gavn for landmanden og forsyningen

Projektansvarlig: Helle Møller Holm

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formålet er at reducere usikkerhederne på udpegningen af de mest sårbare jorde i forhold til drikkevandsbeskyttelse, for at sikre, at det kun er de jorde, hvor der reelt er risiko for pesticidudvaskning til grundvandet, som bliver taget ud af drift. Dette skal ske ved at kvalificere metoder til at udpege sårbare arealer og ved valg af beskyttelsesniveau i forhold til den risiko, der er ved fremtidens anvendelse af pesticider. Dette skal sikre, at der fortsat kan leveres rent og godt drikkevand, og landmændene har større sikkerhed for, at den resterende landbrugsjord kan forblive i omdrift. Projektets formål skal opnås ved at sammenligne resultatet af nye grundvandskortlægninger med kortlægninger foretaget med ældre metoder og synliggøre, hvor meget mere viden der frembringes ved at benytte nye teknologier til at opnå en mere detaljeret kortlægning. Danmarks undergrund består mange steder af meget kompleks geologi, og viden om denne kompleksitet kan bruges til at give mere kvalificerede og robuste risikovurderinger baseret på et større og mere helhedsorienteret datagrundlag. Denne viden skal formidles ud til landbruget, som på sigt skal kunne tage redskabet i brug, hvis de bliver mødt med krav om store arealer, der skal tages ud af drift med begrundelse i grundvandsbeskyttelse. I projektet vil der også være fokus på at formidle viden om grundvandets status og trusselniveau videre til landbruget, så der er en solid baggrundsviden til at forstå, hvilke udfordringer grundvandet har og hvilke det ikke har. Det er vigtigt, at denne viden bliver formidlet, men ikke kun i overskrifter, det skal formidles så landmænd forstår årsag og sammenhæng. Det forventes at projektet vil gøre landbruget bedre rustet til at forstå den komplekse udfordring der er med grundvandet. Når landbruget har denne viden, kan de bedre indgå i dialog og bidrage med konstruktive løsningsforslag, som på sigt skal sikre, at det kun er den sårbare landbrugsjord der tages ud af drift, mens der fortsat kan ske en produktion på de jorde, hvor der ikke er risiko for forurening af grundvandet.

Projektresultater:

AP1

Dagsorden til workshop 29. oktober 2024
Dagsorden til workshop

Notat med analyse af forskellen i viden forskellige geofysiske kortlægninger giver ved grundvandsundersøgelser
I notat er der sammenlignet i tre områder, hvor der er foretaget forskellige kortlægninger og hvad de har frembragt af forskellig viden.

Præsentation på workshop
Hvad er tankerne når større arealer skal beskyttes. Hvordan skal områderne beskyttes og i hvilket niveau?

Præsentation på workshop Silkeborg kommune
Grundvandsbeskyttelse i Silkeborg kommune

AP 2

Fristen for at indgå frivillige aftaler om BNBO er seks måneder fra 1. juli 2024
Det er gået trægt med at indgå frivillige BNBO-aftaler. Derfor har Folketinget vedtaget et lovforslag, som gør det forbudt at bruge sprøjtemidler i BNBO.

Modellering af grundvandsstrømninger og beskyttelseszoner i SWAT+
Artiklen omhandler potentialet for brugen af SWAT+ til modellering af grundvandsstrømninger og beskyttelseszoner.

Ny bekendtgørelse om udpegning af drikkevandsressourcer
Miljøstyrelsen har pr. 1. juli 2024 udsendt en ny bekendtgørelse om udpegning af drikkevandsressourcer, herunder bl.a. opdateret BNBO.

Ny opmærksomhed på pesticid punktkilder på landbrug
Artikel i fagmagasinet Mark, oktober 2024.

Podcast: Grundvandsovervågningen: Sådan bruger vi data til at fremtidssikre kvaliteten
I denne podcast om grundvandsbeskyttelse taler vi om grundvandsovervågningen i Danmark. Den står GEUS for, og i dag fortæller chefkonsulent i GEUS, Lærke Thorling om, hvordan vi i Danmark overvåger vores grundvand og, hvorfor vi går det.

Tilskud til sløjfning af ubenyttede brønde og boringer
Beskrivelse af hvad landmænd kan gøre for at søge midler til at sløjfe gamle boringer.