Landbrugsbedriftens bæredygtige udvikling – nye standarder stiller nye krav til værdikæden
Projektansvarlig: Helle Lahrmann
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed
Introduktion: Projektets formål er at fremme en økonomisk robust bæredygtig udvikling af landbrugsbedrifterne. Dette opnås ved at skabe klarhed, konsistens og prioritering i ESG-datarapporteringspunkter fra en landbrugsbedrift, så de kan anvendes i aftagevirksomhedernes og de finansielle institutioners bæredygtighedsrapportering. Projektet sigter mod at udvikle og definere klare retningslinjer for bæredygtig udvikling af landbrugsbedrifterne i samarbejde med de store aktører i værdikæden og de finansielle institutioner. En række af landbrugets aftagervirksomheder og de finansielle institutioner vil være omfattet af EU-direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) og European Sustainability Reporting Standards (ESRS), hvilket vil påvirke landmændenes produktionsvilkår og ESG-rapportering. Viden om denne påvirkning er helt central for landmændenes strategiske overvejelser og muligheder for udvikling af landbrugsbedriften. Projektet omfatter aktiviteter fordelt i fire arbejdspakker: 1. Konkretisering af landbrugsbedrifternes bæredygtige ESG-målepunkter i overensstemmelse med aftagervirksomhedernes og de finansielle institutioners ESRS-krav. 2. Udvikle og konkretisere fælles ESG-målepunkter i værdikæden for at undgå forskellige krav til landmandens ESG-datarapportering fra aftagervirksomheder og finanssektoren. 3. Fremme viden om og implementering af ESG-indsatser på den enkelte landbrugsbedrift. 4. Udvikle en ESG-benchmark model til vurdering af landbrugsbedrifters styrker og svagheder i forhold til bæredygtig udvikling. Projektet vil bidrage til en mere effektiv og målrettet ESG-datarapportering, som vil styrke landbrugssektoren i den bæredygtige udvikling. Gennem samarbejde med de vigtigste aktører i værdikæden, rådgivere og finansielle institutioner, søger projektet at skabe en fælles forståelse af indholdet i en landbrugsbedrifts ESG-datarapportering. Gennem kendskab til ESG-indsatser og udviklingen af en ESG-benchmark model kan landmændene prioritere de relevante tiltag og forbedre bedriftens bæredygtighedsprofil, hvilket vil have positive økonomiske konsekvenser for både landmændene og sektoren som helhed.
Projektresultater:
AP1
Afrapportering af opslag på sociale medier
En samlet oversigt over facebook- og LinkedIn-opslag der er udarbejdet i projektet.
Konkretisering af landbrugsvirksomhedens bæredygtige målepunkter
Notat: Fra 2025 og 2026 skal den finansielle sektor og store aftagervirksomheder rapportere på bæredygtighed i forbindelse med deres årsrapport og sætte mål for deres bæredygtighed. Det får betydning for dokumentation af den enkelte landbrugsvirksomheds bæredygtighed. Formålet med dette notat er at konkretisere landbrugsvirksomhedens bæredygtige målepunkter. Udgivet maj 2024.
CSRD og ESRS: sådan påvirkes danske landbrugsvirksomheder
Du er nok ved at være med på, hvad ESG står for. Men bag landbrugsvirksomhedens kommende ESG-rapportering ligger endnu flere forkortelser, som er vigtige at kende til - for eksempel CSRD og ESRS. Artikel på Landbrugsinfo, juni 2024.
AP2
Advisory Board-møde #1
13/5 Møde i Advisory Board - dagsorden og præsentationer.
Advisory Board-møde #2
18/9 Møde i Advisory Board - dagsorden og præsentationer.
Advisory Board-møde #3
25/11 Møde i Advisory Board - dagsorden og præsentationer.
Fra dygtig til bæredygtig #1 – Hvorfor ESG?
Podcast. Gæster i studiet er landmand Kristian Karlshøj, Ausumgaard og landbrugsdirektør Morten Riget, Nordea.
Fra dygtig til bæredygtig #2 - Fra ESG-rapport til handling
Podcast. Gæster i stalden er Kirsten Andreasen, Villemajgaard og bæredygtighedsrådgiver Marlene Roswall Hansen.
Fra dygtig til bæredygtig #3 - ESG som en del af forretningen
Podcast. Gæster i studiet er Søren Bisp og Ivan Damgaard, SEGES Innovation.
Fra dygtig til bæredygtig - Ny podcastserie om ESG i landbruget
Artikel. Mød eksperter og landmænd, der deler deres erfaringer med ESG-rapportering, grøn omstilling og bæredygtighed som en del af forretningen. Og få konkrete værktøjer og inspiration til at fremtidssikre din bedrift.
Fra ESG-rapport til handling
Artikel i KvægNYT. På Villemajgaard har Kirsten Andreasen og hendes mand Thomas taget fat på arbejdet med ESG-rapportering, og det handler ikke kun om at leve op til krav fra banker og samarbejdspartnere - men også om at skabe reel værdi for bedriften.
Fælles ESG-indikatorer i værdikæden
Notat. Opsamlende notat fra de tre workshops med landmænd og landbrugetsrådgivere - hvor formålet var at synliggøre at landmandens arbejde med ESG er en ledelsesopgave.
Fælles ESG-målepunkter har nøglerolle i en bæredygtig fremtid
Artikel. SEGES Innovation har undersøgt landbrugets ESG-krav. Resultatet? Forslag til fælles målepunkter, der skal gøre det nemmere for dig at opfylde krav fra aftagere og banker.
Potentielle fælles ESG-målepunkter for landbrugets væsentligste interessenter
Notat. Formålet med notatet er at finde potentielle fælles ESG-målepunkter for landbrugets væsentligste interessenter.
Udvikling af ESG for landbruget
20/6 Workshop #1 med rådgivere og landmænd. Nye standarder stiller nye krav til værdikæden. Præsentation fra mødet.
Udvikling af ESG for landbruget
26/9 Workshop #2 med rådgivere og landmænd. Nye standarder stiller nye krav til værdikæden. Præsentation fra mødet.
Udvikling af ESG for landbruget
27/11 Workshop #3 med rådgivere og landmænd. Nye standarder stiller nye krav til værdikæden. Præsentation fra mødet.
AP3
Klimaeffekter ved kombination af virkemidler på stald og lager for Gris
Artikel. SEGES Innovation har udarbejdet beskrivelser på individuelle stald- og lagerteknologier for grise. I mange tilfælde opnås en større effekt når de kombineres, end når man anvender dem hver for sig. Se effekten ved kombination af de mest anvendte teknologier.
Klimaeffekter ved kombination af virkemidler på stald og lager for Kvæg
Artikel. SEGES Innovation har udarbejdet beskrivelser på individuelle stald- og lagerteknologier for kvæg. I mange tilfælde opnås en større effekt når de kombineres, end når man anvender dem hver for sig. Se effekten ved kombination af de mest anvendte teknologier.
Konkretisering af nye virkemidler
Notat. Eksisterende virkemiddeloversigter er opdateret og suppleret med nye virkemidler.
Opdatering af virkemiddelkataloget: Nye tiltag og forbedrede beregninger
Artikel. Virkemiddelkataloget er blevet opdateret med seks nye virkemidler og forbedrede økonomiberegninger. Det hjælper dig med at styrke klimaindsatsen uden at gå på kompromis med bundlinjen.
AP4
ESG-benchmarks på tværs af landbrugsbedrifter
Notat. Behovet for at kunne vurdere egen indsats på ESG-målepunkter op imod anerkendte benchmarks vokser. I projektet er der arbejdet med at udlede benchmarks med et fagligt afsæt. Arbejdet har ført til en prototype for benchmarks på ESG-målepunkter bestående af tre modeller. En model for bedst kendte praksis, en model for bedst mulige praksis og en model for mindst skadelige praksis. De tre modeller finder anvendelse på forskelle ESG-målepunkter.
Stigende behov for benchmarks i bæredygtighedsarbejdet
Artikel. Benchmarks spiller en vigtig rolle som et værktøj, der kan hjælpe landmænd med at navigere i de mange krav og muligheder inden for områder som klima, biodiversitet og sociale forhold.
Stigende behov for benchmarks i bæredygtighedsarbejdet
Video. Hvornår er nok nok? På hvilke områder, leverer jeg stærke resultater? Og hvor kan jeg måske hente endnu mere på bæredygtig udvikling? Benchmarksgiver dig svar på disse spørgsmål.