Klimavenlig produktion af plantebaserede fødevarer fra danske ærter (KlimÆPro)

Projektansvarlig: Eva Bräuner Sørensen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formålet er at igangsætte og styrke en ny fødevareværdikæde målrettet en klimavenlig produktion af forarbejdede, plantebaserede fødevarer fra danskproducerede ærter, og reducere import af soja og andre proteinafgrøder, ved at forædle og teste ærtesorter for udvalgte kvalitetsparametre og dermed øge kvalitet, smag og tilgængelighed af råvarer til plantebaserede fødevarer. Fødevareproducenter og forbrugere efterspørger danske ærter til plantebaserede fødevarer, men kvaliteten af danske ærter, specielt i forhold til smag og aroma, kan ikke måle sig med importeret soja. Derfor kan den stigende efterspørgsel ikke imødekommes. I projektet forædles og testes kendte og nye ærtesorter for dyrkningsegnethed og højt proteinindhold i konventionelle og økologiske screenings- og prøvedyrkninger. De mest lovende sorter testes for kvalitetsparametre såsom saponinindhold og LOX-aktivitet, der har stor betydning for smagsoplevelsen. Ekstraktionsmetoder optimeres i lab- og pilotskala, og vurderes i forhold til proteinudbytte. Ernæringsmæssige, funktionelle, og sensoriske egenskaber af proteinisolater og stivelsesfraktioner (en sidestrøm) evalueres som fødevareingredienser med fokus på den højeste forbrugeraccept og øget markedsværdi. Ærteprotein og -stivelse afprøves i applikationerne ærtefars og ærtedrik. Igennem værdikæden indsamles data til beregning af livscyklusanalyse (LCA) og merværdipotentiale ved klimavenlig produktion. Der etableres et testdyrkningscenter, hvor virksomheder kan bestille prøvedyrkninger af interessante ærtesorter, og dermed øge kvaliteten og tilgængeligheden af råvarer til plantebaserede fødevarer. Projektet forventes at kunne mindske forbruget af kvælstof fra handelsgødning, der udbringes på markerne, ved at omlægge arealer fra vårbyg og vinterhvede til ærter. Dyrkning af ærter reducerer forbruget af kvælstof med 191 kg N/ha. Antages en øget udbredelse på 10.000 ha, vil den samlede reduktion i forbrug af kvælstof i handelsgødning være 1.910 ton N.

Projektresultater:

AP1

Notat om fødevareindustriens ønsker til ærteprotein til plantebaserede fødevarer
Ønskede egenskaber for ærter/ærteprotein fra fødevareindustriens side blev kortlagt igennem interviews. Disse beskrives i nærværende notat. 

Værdikædeworkshop den 31. januar 2024
Notat: Den sidste dag i januar blev en værdikædeworkshop afholdt som en del af projektet ”Klimavenlig produktion af plantebaserede fødevarer af danske ærter (KlimÆPro)”.

Workshop om danske ærter til plantebaserede fødevarer
Kom og deltag i workshoppen 31. januar, hvor vi sætter fokus på samarbejdet i værdikæden for øget kvalitet og tilgængelighed af ærtesorter til plantebaserede fødevarer. Invitation og tilmelding udgivet på LandbrugsInfo. 

Workshop om danske ærter til plantebaserede fødevarer
Tilmeldingsblanket via Microsoft Forms

 

AP7

Opslag på LinkedIn
Værdikædeworkshoppen d. 31/1 i Thisted