Metoder til reduktion af Ammoniaktab og øget metanudbytte fra biogasGylle (MAG)

Projektansvarlig: Martin Nørregaard Hansen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Projektets formål er at reducere ammoniaktabet og øge biogasudbyttet af husdyrgødning, ved at udvikle og dokumentere nye ammoniakreducerende teknologier, der øger udnyttelsen og gødningsværdien af gylle, der benyttes som biomasse til energiproduktion på biogasanlæg. Aktiviteter: Projektet er opdelt i fire sammenhængende arbejdspakker. Aktiviteterne i de fire arbejdspakker er følgende:

AP1. Udvikling af biogasprocessen og systemer til efterseparering med henblik på at opnå højere biogasudbytter og højere gødningskvalitet af den afgassede gylle via lavere pH og højere viskositet.

AP2. Udvikling af målesystemer og lavemissionsudbringningsteknik, der effektivt reducerer ammoniaktabet fra udbragt afgasset gylle. AP3. Formidling, demonstration og udbytteeffekter af de teknologier, der udvikles i projektet. Herunder bestemmelse og formidling af udbytteeffekter af forsuring, plasmabehandling og de separerings- og udbringningsteknologier, der udvikles i projektet. I 2024 vil der blive gennemført tre markforsøg i vintersæd med sammenligninger af udbytteeffekter ved udbringning af forskellige behandlinger af afgassede gylletyper og udbringningsteknologier. Derudover vil der blive indledt beregninger af, hvordan levering af gylle til et biogasanlæg indvirker på bedriftens næringsstofforsyning og økonomi.

AP4. Udvikling af ammoniaktabsmodeller og beslutningsstøtte, således at disse kan benyttes til at beregne landmandens direkte effekt af at benytte afgasset gylle som gødning i planteproduktionen. Der søges alene midler fra Promilleafgiftsfonden for landbrug til medfinansiering af AP3 aktiviteter. Effekter: Projektet vil via udvikling og demonstration af nye udbringningsteknologier reducere ammoniaktabet fra udbragt biogas gylle, samt optimere sammensætningen og gødningsværdien i de afgassede gylletyper, der leveres tilbage til landbruget. Projektet vil reducere ammoniakudledningen med ca. 1.000 tons kvælstof årligt, hvilket vil reducere landbrugets miljøpåvirkning og behov for indkøb af handelsgødning.

Projektresultater:

AP3

Artikel: Gødningsværdien af afgasset biomasse er ofte for lav i vintersæd
Gødningsefffekten af afgassede biomasser falder ved stigende tørstofindhold. Bl.a.  Fordi tørstofrige biomasser infiltrerer landsommere i jorden. 

Artikel: Mangler du gyllekapacitet - se gylletanke indenfor 10 km af din ejendom
Da udbringningen af husdyrgødning kan være forhindret af den megen nedbør, kan der være behov for at finde ledige gylletanke i nærområdet. På landmand.dk kan du nu se alle gylletanke indenfor 10 km fra din ejendom.

Artikel: Optimal udnyttelse af afgasset biomasse
Andelen af husdyrgødning, der afgasses på et biogasanlæg, er stærkt stigende. Afgasset biomasse er derfor en stadig mere betydende gødningskilde i landbruget. Læs her, hvordan du opnår den højeste udnyttelse.

Artikel: Sådan gødskes afgrøderne mest optimalt i et vådt klima
Artikel i landbrugsmagasinet MARK+ December 2024. 

Fakta ark. Separation af afgasset biomasse
Ved separation af afgasset biomasse er det ofte muligt at forbedre gødningseffekten. Læs her om effekterne og økonomien ved separeringen.

Hvordan er økonomien ved at være leverandør til et biogasanlæg?
Den driftsøkonomiske besparelse – eller tab – af at bytte sin gylle med afgasset biomasse fra et biogasanlæg afhænger af mange faktorer.

Landsforsøgene 2024: Gødningsværdi af afgassede biomasser i vinterhvede på sandet jord
3 forsøg med bestemmelse af gødningseffekt af afgasset biomasse i vinterhvede

Landsforsøgene 2024: Teknik til udbringning af afgasset gylle til græs
Forsøgsresultater for 2 landsforsøg med forskellige udbringningsteknikker af afgasset gylle i græs med ammoniakmålinger udført af Aarhus Universitet

Podcast: Optimal gylleudbringning og reduktion af ammoniak
Foråret er sæson for gyllekørsel, men hvordan får du det optimale ud af din gylleudbringning - så du samtidig passer på klimaet? Og hvordan kan du med udtagning af en gylleprøve optimere endnu mere? Det giver Martin Nørregaard Hansen fra SEGES Innovation gåde råd om i sæsonpremieren af "Din Mark Lige Nu."

Præsentation: Gødningseffekter af afgasset biomasse. Indlæg ved Biogaskonferencen
Gødningseffekten af afgasset biomasse falder. Indlægget giver svar på, hvad vi kan gøre ved det. 

Præsentation: Nitrogen value and environmental impacts by plasma treatement of digestate
Indlæg ved den internationale N workshop ved Aarhus Universitet. Indlægget omhandlede gødnings- og miljømæssige effekter ved plasmabehandling af afgassede biomasser.

Præsentation: Resultater af markforsøg med afgasset biomasse
Præsentation af resultater af markforsøg med optimering af gødningsudnyttelsen af afgasset biomasse.

Vejledning: Separation af afgasset biomasse
Gennem separation af afgasset biomasse er det ofte muligt at øge kvaliteten af det gødningsprodukt et biogasanlæg afleverer til landmanden. Læs her om effekterne ved og økonomien bag separation af afgasset biomasse.

Temadag: Afgasset biomasse, 6 november 2024
Omkring en tredjedel af al husdyrgødning i Danmark afgasses i dag. Udbygningen af biogasproduktionen forventes at forsætte i de kommende år, hvilket øger interessen for optimal udnyttelse af næringsstofferne i den afgasssede biomasse.