Klimaeffektive Gødningsstrategier

Projektansvarlig: Kristian F. Nielsen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formålet med projektet er at reducere drivhusgasemissionerne fra planteproduktionen samtidig med, at der opretholdes en rentabel produktion. Dette gøres ved at bidrage med data til at fastsætte emissionsfaktorer for handelsgødning og planterester under danske forhold, samt undersøge effekten af ændret gødningsvalg og -strategi på udbytte og kvalitet.

I AP1 udføres markforsøg med forskellige typer af faste og flydende handelsgødninger og med tilsætning af nitrifikationshæmmere. Effekten på udbytte og kvalitet af en stigende ammoniumandel i gødningen undersøges. Der måles lattergasemissioner i udvalgte forsøg.

AP 2 er udgået.

I AP3 kvalitetssikres lattergasmålingerne i AP1, ved at følge protokoller og metoder fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet nøje, så forsøgene kan styrke arbejdet og hastigheden med at beskrive differentierede emissionsfaktorer under danske forhold.

I AP4 beregnes lattergasemissioner og klimaaftryk af de testede produkter og strategier, og klimaaftrykket af handelsgødning for forskellige fabrikker undersøges. Undervejs formidles den viden, som genereres via markforsøgene, og handelsgødningsforsøgene om lattergas formidles i et videnskabeligt tidsskrift. Det estimeres, at projektet på kort sigt vil bidrage til en lattergasreduktion på ca. 62.000 t CO2eq pr. år og på lang sigt 370.000 ton CO2eq pr. år, ved at udvikle differentierede emissionsfaktorer for brug af nitrifikationshæmmere i forbindelse med udbringning af handelsgødning samt ændret håndtering af efterafgrøder. På sigt forventes projektet desuden at lede til en reduktion i lattergas fra planterester på 47.000 ton CO2eq pr. år. Det overordnede langsigtede mål er at kunne medvirke til at eliminere lattergasemissionen fra anvendelse af handelsgødning.

Projektresultater:

AP1:

Afprøvning gødskningsstrategier i vårbyg
Beskrivelse af artikel til Mark - april 2025

Fremtidens Gødningsstrategi kan afhænge af lattergasudledningen
Artikel i fagmagasinet Mark, december 2024 

Kvælstofstrategier i vinterhvede
Resultater fra Landsforsøgene 2024

Kvælstofstrategier i vårbyg
Resultater fra Landsforsøgene 2024

Plantewebinarer 2024: Gødskning med kvælstof i et vådt klima
Bliv klar til forårssæsonen med en ny række af plantewebinarer! Få de nyeste resultater fra marken – serveret direkte til din morgenkaffe. Vær med torsdag den 28. november, hvor denne uges webinar handler om hvordan du bedst tilrettelægger din tilførselsstrategi.

Præsentation af gødskningsstrategiforsøg
Præsentation på udviklingsmøde på SEGES

Sådan mindsker du lattergasudledningen fra marken
Opdatering af artikel på Landbrugsinfo med nyeste viden

AP3: 

Notat om forsøgsplaner
Opsummering af behandlinger hvori der blev målt lattergas emissioner, kort forklaring om placeringen af forsøgene, formålet med forsøgene samt en kort beskrivelse af  strategien bag placeringen af de enkelte måledage.

Notat om lattergasrådata
Beskrivelse af rådata samt eksempler på data. Derudover forklaring på parametre der bruges til fluxberegning.

Kommunikation med forsøgsenheder om udtagelse af N2O-prøver
Dokumentation på løbende kontakt med forsøgsenhederne angående udtagning af lattergasprøver.

Dagsorden fra møde med forskere fra AU.
I forbindelse med det tætte samarbejde SEGES har med universiteterne blev der afholdt et møde til sparring om data fra N2O-forsøg. Det tætte samarbjde gør, at SEGES får mest muligt ud af det indsamlede N2O-data.

Dagsorden fra workshop med forsøgsenheder ang. udtagning af N2O
I projektet blev der afholdt en workshop for forsøgsenheder om N2O-forsøgene. Herunder hvorfor vi måler på N2O fra marken, hvordan det gøres korrekt, samt  vigtigheden af resultaterne fra forsøgene.


AP4: 

Klimaaftryk for produktionen af korn 
Præsentation ved udviklingsmødet 2/12-2024

Notat om metode til gasfluxmålingerne
Udførlig gennemgang af metode brugt til indsamling af N2O gasfluxe samt efterfølgende databehandling