Få styr på kulstoffet i jorden

Projektansvarlig: Betina Nørgaard Pedersen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Projektets formål er at øge kulstoflagringen i landbrugsjorden ved at øge og kvalificere den tilgængelige viden om kulstoflagring i jord. Derigennem sikres en effektiv implementering af virkemidler for en øget kulstoflagring. Det første centrale element i projektet er en fremtidssikring af datagrundlaget for viden om kulstofindholdet i landbrugsjorden, da det er afgørende viden for landbrugets ambitioner om klimaneutralitet i 2050. Der vil derfor blive taget de indledende skridt i et stort moniteringsprogram dedikeret kulstof i jorden. Helt afgørende er, at setuppet hviler på og spiller sammen med et så solidt grundlag af historiske data som muligt. Derfor vil data fra Kvadratnetsundersøgelsen blive suppleret med data fra, i denne sammenhæng, endnu ikke udnyttede kilder. Det samlede datasæt vil have bred anvendelse indenfor området. Projektets andet centrale element er at få kvalificeret og kvantificeret det videnskabelige grundlag for virkemidler til en øget kulstoflagring, da der hersker stor usikkerhed inden for området. Der vil blive lavet scenarieanalyser af lagringseffekten som funktion af f.eks. referencepraksis, udgangsindhold af kulstof og udbytter - alle forhold som varierer i praksis og som bør, tages in mente i en retvisende formidling om virkemidler. Der følges op med markforsøg, økonomiske betragtninger og undersøgelse af jordfrugtbarheden som sidegevinst ved en øget kulstoflagring til udbygning af viden indenfor området. Resultatet er et helstøbt beslutnings- og vidensgrundlag om virkemidlerne. Endelig vil der være en målrettet formidlingsindsats af baggrundsviden om kulstof i jord og de seneste resultater på området. Effekten af projektet vurderes på kort sigt at være en reduktion på 50 pct. af det gennemsnitlige tab af kulstof på 4 ton C/ha, der er observeret i Kvadratnetsundersøgelsen 1986-2009, svarende til 0,31 ton CO2-ækv./ha/år eller i alt ca. 490.000 ton CO2-ækv./år for 2/3 af landbrugsarealet.

Projektresultater:

 

AP1

C-Tool vs. RothC
Præsentation til SoilC-netværksmøde d. 31. maj 2024

Monitering af jordens kulstofindhold på markniveau
Præsentation på plantekongressen 2024

Sammenligning af kulstofmodellerne C-TOOL og RothC
Notat: Teoretisk gennemgang og konkrete regneeksempler med de to kulstofmodeller, C-TOOL og RothC.

AP2

Artikel om rod/top forholdet af efterafgrøders biomasse til kulstofestimering
Efterafgrøder bidrager til kulstoflagring i jorden, men deres rodbiomasse er vanskeligt at bestemme. Selvom rod/top forholdet potentielt kan bruges til at estimere rodbiomassen, gør en række faktorer, der påvirker både over- og underjordisk vækst, det vanskeligt at opnå præcise målinger. 

Notat om rod/top-relation for gængse efterafgrøder
I dette notat undersøges det, om rodbiomassen i gængse efterafgrøder kan estimeres med en allometrisk funktion ved hjælp af rod:top relationen, på baggrund af videnskabelig litteratur. 

 
AP4

Deltagelse på EGU-konference
Notat om udbytte fra EGU 2024

Forstå jordens kredsløb af kulstof og påvirkning på klimaet
Artikel i fagmagasin Mark, Juli 2024

Kulstof har enorm betydning for jordens sundhed
Artikel i fagmagasin Mark, August 2024