Nitrifikationshæmmende effekter af MBOA udskilt i rug (Klimarug)

Projektansvarlig: Alice Thoft Christensen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Projektets formål er at undersøge en mulig mindre lattergasemission fra vinterrug end fra andre kornarter. Dette gøres ved at undersøge lattergasemissionen fra hhv. vinterrug og vinterhvede i markforsøg, hvor begge arter behandles i samme forsøg med samme betingelser.

Projektet består af to arbejdspakker.

I AP 1 undersøges, om vinterrug har en nitrifikationshæmmende effekt, som kan opstå pga. udskillelse af stoffet MBOA. Der gennemføres markforsøg på 2-3 forskellige lokaliteter i Danmark i både 2025 og 2026. Her undersøges om rugen har en lavere emission af lattergas end andre kornarter, mere specifikt bruges vinterhvede som reference i dette tilfælde. Der gennemføres forsøg hvor vinterrug og vinterhvede dyrkes randomiseret, med forskellige niveauer af kvælstoftildeling. Der gødskes med handelsgødning som startgødning, mens der gødskes med gylle senere på foråret. Der måles lattergas i forsøgene i umiddelbar forlængelse af gødskningen og i månederne herefter. Der udtages N-min prøver på samme tid som lattergasmålingerne finder sted, for at kunne opnå en større forståelse for hvorfor eventuelle forskelle i lattergasemissionen mellem de to afgrøder ses.

I AP2 arbejdes der med det lattergasemissionsdata som indhentes i AP1. Data skal her beregnes og kvalitetstjekkes, og der skal foretages videre analyser. Ligeledes skal data fra N-min prøverne analyseres, og resultaterne fra analyserne skal kobles til lattergasemissionsdata. Dette kan muligvis fortælle os noget om mekanismerne bag en forventet mindre lattergasemission fra rug end fra hvede. Desuden skal projektets arbejde og resultater formidles via notater og sociale medier, og resultaterne skal efter endte markforsøg publiceres.

Projektet bidrager med ny viden om lattergasemissioner fra rug, og leverer det nødvendige datagrundlag for at differentierede emissionsfaktorer for arter, mere specifikt rug, kan implementeres. Reduktionen i lattergasudledningen forventes at ligge omkring 20%, i forhold til andre kornarter, hvilket vil bevirke en reduktion på 11.200 ton CO2e hvis arealet med rug fastholdes (112.000 ha) og 33.600 ton CO2e hvis arealet tredobles. Differentierede emissionsfaktorer forventes at kunne være implementeret indenfor en tidsramme på ca. 5 år.

Projektresultater: