Emission af lattergas efter bladgødskning

Projektansvarlig: Torkild Birkmose

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Projektets formål er at dokumentere en metode til at reducere emissionen af lattergas efter udbringning af kvælstof i handelsgødning, og dermed give landmanden yderligere incitament til at ændre gødskningspraksis. Det er også formålet at bidrage til det videnskabelige grundlag for differentierede emissionsfaktorer for lattergas, så landmanden kan vælge den udbringningsmetode, som resulterer i den laveste emission, og medregne effekten af tiltaget på fx udbyttets klimaaftryk.

Bladgødskning har endnu ikke fået et egentligt gennembrud i Danmark på trods af, at der potentielt kan opnås fordele i form af forbedret gødningsudnyttelse og reduceret miljøpåvirkning. Dertil kommer, at klimapåvirkningen ved anvendelse af kvælstofgødning teoretisk set kan reduceres ved hjælp af bladgødskning, fordi man kan ”bypasse” jorden, hvorfra emissionen af klimagassen lattergas sker, når kvælstoffet bliver optaget gennem bladene. Herved kan emissionen af lattergas sandsynligvis reduceres eller undgås. Denne effekt er dog ikke påvist i praksis under danske dyrkningsforhold, og derfor kan bladgødskning ikke anvendes som en dokumenteret metode til at opnå en lavere emission af lattergas efter udbringning af kvælstofgødning. Der er derfor behov for en systematisk dokumentation af effekten på lattergas under danske dyrkningsforhold.

Hovedaktiviteten i projektet er at gennemføre 8-9 markforsøg i vinterhvede over tre år med forskellige strategier for bladgødskning med kvælstof, som sammenlignes med traditionelle strategier med fast gødning. I alle forsøg måles emissionen af lattergas ca. 20 gange i løbet af vækstsæsonen, og ud fra målingerne kan der beregnes en emissionsfaktor for lattergas efter strategier med bladgødskning og efter traditionel gødskning. Ud fra høstudbytterne kan beregnes en kvælstofudnyttelse for hver af strategierne.
Der gennemføres ca. tre markforsøg om året, og i løbet af de tre projektår tilstræbes det at have repræsenteret forskelle i geografi, jordtyper og vejrforhold mellem år.

Som følge af projektet forventes det, at drivhusgasudledning til atmosfæren reduceres med 200.000 ton CO2e pr. år. Derudover forventes det, at kvælstofudvaskningen reduceres med 250 ton kvælstof pr. år, og at landbrugets indtjening øges med 125 mio. kr. pr. år. Det begrundes i, at en øget udnyttelse af kvælstof i handelsgødning vil reducere klima- og miljøpåvirkning.

Landmanden er meget motiveret til at ændre gødskningsstrategi, hvis nye resultater viser, at det øger udnyttelsen og dermed øger udbyttet og indtjeningen. Landmanden kan tilmed let ændre strategi, fordi han allerede har det nødvendige udbringningsudstyr, idet han kan anvende den eksisterende marksprøjte.

Projektresultater: