Nye emissionsfaktorer sænker klimaaftrykket fra danske afgrøder og øger dermed konkurrenceevne og efterspørgsel - KLIKON

Projektansvarlig: Alberto Maresca

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Projektets formål er at reducere det beregnede klimaaftryk fra produktion af udvalgte afgrødetyper, så markedspotentialet for afgrødetyperne forbedres, og konkurrenceevnen styrkes. Det sker ved at anvende den nyeste videnskabelige viden om lattergasemissioner ved gødskning og nedbrydning af tørvejod i forbindende med beregning af de udvalgte afgrødetypers klimaaftryk.

Der genereres for nærværende mere præcise data og modeller i Danmark om lattergasemissioner fra gødskning af marker og nedbrydning af tørvejorde. De nye data viser, at den nuværende tilgang til lattergasemissioner fra marker og klimaaftryk fra tørv er for simplificeret og forældet, og der er behov for at opdatere klimaaftrykket af danske afgrøder. Det forventes, at de nye data kan blive godkendt nationalt inden for 1-2 år. Det er vigtigt, at de nye data også bliver anerkendt i internationale databaser som for eksempel GFLI (Global Feed LCA Institute). Det er en positiv udvikling at anvende data tættere på landmanden frem for generiske værdier, som kun langsomt opdateres og derfor afspejler landbrugets udvikling dårligt.

Der gennemføres følgende overordnede aktiviteter i projektet:

  • Dataindsamling og litteraturgennemgang vil blive udført med fokus på danske data for lattergasemissioner fra markers gødskning og tørvenedbrydning.
  • State-of-the-art emissionsfaktorer og/eller -modeller vil blive opsummeret, og foreløbige anbefalinger om, hvordan man opdaterer beregningerne af klimaaftryk af afgrøder i den anerkendte GFLI-database vil blive udarbejdet.
  • Baseret på de foreløbige resultater og anbefalinger vil betingelserne og mulighederne for at opdatere klimapåvirkning fra danske afgrøder blive afklaret med GFLI via en række møder. Dette beror på, at en opdatering af metoden, der bruges til at beregne klimaaftryk af lattergasemissioner fra marker og tørvenedbrydning på danske afgrøder, skal aftales med GFLI, der ejer databasen.
  • Anvendeligheden af at beregne klimaaftryk fra lattergasemissioner fra marker og tørvenedbrydning med de nye tilgange vil blive testet gennem opdatering af GFLI-datasæt for 4-5 forskellige afgrødetyper f.eks. korn og bælgfrugter.
  • Både landmænd og branche orienteres om udviklingen, så de kan navigere på basis af den nyeste viden.

Effekten af projektets aktiviteter vil være, at klimaaftrykket af danske afgrøder reduceres med den nye, mere præcise beregningsmodel, der beskriver lattergasemissioner fra marker og tørvenedbrydning. Med et praktisk beregningseksempel anser GFLI-databasen i øjeblikket 1 ha dansk bygdyrkning med gennemsnitlig tildeling af henholdsvis handels- og husdyrgødning for at udsende 1,99 kg CO2e fra direkte lattergasemissioner, hvilket falder til ~1,44 kg CO2e fra direkte lattergasemissioner, hvis de nye emissionsfaktorer blev brugt (dvs. en ~27 pct. reduktion i direkte lattergasemissioner).

For kulstofrige jorde er det vanskeligt at lave simple beregninger. Det er dog rimelig sikkert, at det dyrkede areal af kulstofrige jorde vil blive reduceret kraftigt de kommende år, hvilket vil få stor betydning for det gennemsnitlige klimaaftryk på danske afgrøder.

Projektet vil desuden styrke samarbejdet med GFLI til fremme af en fælles udvikling af optag af ny viden i beregningsmetoden, hvilket er nødvendigt, nu hvor den grønne omstilling tager fart

Projektresultater: